Védett orchideák és teknősök lelnek itt otthonra – Az Óbudai-sziget ártéri erdeje idén január elsejétől természetvédelmi terület

Hírek
Közzétéve:

Az utóbbi években, főleg fővárosi viszonylatban igen kevés terület kapott természetvédelmi oltalmat. Idén január elsejétől a fővárosi Önkormányzat Közgyűlésének 45/2021. (XII. 22.) önkormányzati rendelete módosította a „Budapest helyi jelentőségű védett természeti területeiről” elnevezésű 25/2013. (IV. 18.) fővárosi önkormányzati rendeletet, így létrejött az Óbudai-szigeti Ártéri Erdő Természetvédelmi Terület.

Ligetek és mocsárrétek a harmadik kerületben

Az új természetvédelmi területet Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és Budapest Főváros Önkormányzat közösen hozta létre, hiszen a 250 537 m2 terület több mint felét (133 647 m2-t) a harmadik kerület biztosította dr. Kiss László 2021. június 4-i polgármesteri döntése alapján.

Az Óbudai-, más néven Hajógyári-sziget egy részének védetté nyilvánításának célja a sziget partját övező értékes, idős, őshonos puhafás galériaerdő, ártéri vegetáció természetközeli állapotának, folytonosságának fenntartása, a hozzá kötődő őshonos állatvilág megőrzése, valamint a terület jelentős tájképi értékének megvédése.

A galériaerdő megőrzendő élőhelytípusai a bokorfüzesek, fehérnyár-ligetek, feketenyár-ligetek, fűzligetek és ecsetpázsitos mocsárrétek.

Fontos tudnunk és tudomásul vennünk, hogy a védett galériaerdőkben csak minimális, fenntartó és védelmi jellegű beavatkozások lehetségesek, az állományok fenntartását és megújulását a természetes erdődinamikai folyamatokra kell alapoznunk, így a látogató fog itt látni lábon száradt, korhadó fát, részben letört ágat éppúgy, mint odvas törzseket – hiszen ettől gazdag az élőhely, mivel ezen élőhelyekhez rengeteg gomba, rovar, madár és denevér kötődik.

Így a fás szárú növényekből csak a közvetlen veszélyhelyzettel fenyegetők lesznek a természetvédelmi kezelést végzők által kivágva, illetve az idegenhonos fák és cserjék kerülnek visszaszorításra.

Védett növény- és állatfajok otthona

Az árvízvédelmi töltésen belüli, természetvédelmi szempontból értékes gyepterületeket mozaikosan, úgynevezett hagyássávok meghagyásával, évente legfeljebb kétszer kaszálják. A kaszálékot pedig mintegy két hétig a helyszínen hagyják a magok kipergése érdekében.

Az Óbudai-sziget természetvédelmi területet szabadon látogathatjuk a kijelölt sétautakon gyalogosan vagy kerékpárral. A fészkelő madarak és a többi állatfaj zavarását elkerülendő viszont a kutyát a védett területen csak pórázon lehet sétáltatni.

Örömet és felelősséget jelent, hogy a védetté nyilvánított terület az egyik legjelentősebb fővárosi vízimadár-telelőhely, ezért az élőhelyek fenntartása kulcsfontosságú, de megtalálható itt 6 növény-, 6 ízelt lábú, 1 kétéltű, 5 hüllő-, 103 madár- és legalább 8 emlősfaj, amelyek védettek. A védett fajok közül itt nyílik kora tavasszal a ligeti vagy dunai csillagvirág egyik legnagyobb budapesti állománya, fákra felkúszva függönytársulást alkot a kipusztulás szélén álló ligeti szőlő, és új populációit fedezték fel itt két orchideafajnak, a széleslevelű nőszőfűnek és a Tallós-nőszőfűnek.

Harkály és fülemüle a K-hídnál

A védett állatfajok közül talán legfeltűnőbb itt a hód, amelyet a K-hídnál lubickolva le is kamerázhatnak szemfüles kirándulók. De az egész Európában veszélyeztetett mocsári teknős kevés fővárosi lelőhelye szintén a Hajógyári-sziget.

Szinte az összes békafaj és siklófaj előfordul a területen, miközben egyik sem jelent veszélyt, sőt mindegyik védett, és hasznos tagja az ökoszisztémánknak. Ha időt szánunk az állatok megfigyelésére, itt jégmadarat láthatunk kék villanásként cikázni, és megleshetjük a „2022-es év madarát”, a zöld küllőt éppúgy, ahogyan az úgynevezett öt fadoktor fajt: a harkályokat, a rovarpusztító és gyümölcslakmározó aranymálinkót vagy sárgarigót, esős időben pedig a fülemüle trillázásában gyönyörködhetünk.

Ahogy szeretjük

Az ártéri erdő természetvédelmi terület bemutatására hamarosan tanösvényt fognak kialakítani, hogy ne csak oltalmazzuk, hanem meg is ismerhessük az itt otthonos növényeket, állatfajokat és természeti folyamatokat.

Ahhoz, hogy az Óbudai-sziget jelenlegi, többségünk által szeretett vadregényes, természetközeli állapota fennmaradjon, az olykor szigorúnak tűnő változásokat és vállalásokat be kell tartanunk, ha azt szeretnénk, hogy unokáink is gyönyörködhessenek mindebben. Fogjunk össze, hogy a sziget olyan maradjon, amilyennek szeretjük!

 

Ligeti csillagvirág

Mocsári teknős

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság