Védőnőink munkája és támogatása nélkülözhetetlen a hozzánk érkező menekült családok ellátásában

Hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálatának beszámolója.

A szolgálat területi és iskolavédőnői – munkakörüknél fogva is – támogatják, segítik az Ukrajnából menekült várandós kismamákat és kisgyermekes családokat. (A harmadik kerületi támogatási formákról ITT olvashatnak bővebben.)

A területileg illetékes védőnő – miután értesül a család itt-tartózkodásáról – a befogadó család otthonában vagy a szálláshelyen felkeresi a menekült családot, és eseti ellátás keretében megkezdi a szükséges gondozást. A védőnő ilyenkor értesíti a körzetileg illetékes háziorvost, segíti a gyógyszerfelírást, az egészségügyi ellátáshoz jutást, közben szoros kapcsolatot tart az önkormányzat, a gyermekjóléti szolgálat munkatársaival és a civil szervezetekkel egyaránt, hogy a kellő információk, adományok mielőbb eljussanak az Óbuda-Békásmegyeren elhelyezett menekült családokhoz.

Kerületi szinten hatékony együttműködés alakult ki minden szereplővel, amit jól mutatott, hogy az Óbudán született első menekült újszülött számára az önkormányzati intézmények, civil szervezetek és a lakosság által összegyűjtött adományokból rövid idő alatt minden rendelkezésre állt, amire a kórházból a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett szállásra hazaadták az újszülöttet.

A védőnőknek az Ukrajnából menekült várandósokkal és a 0–18 éves gyermekekkel kapcsolatos feladatairól itt található bővebb tájékoztatás.

A védőnők a látókörükbe került menekült családok igényei, a gyermekek kora, neme alapján a védőnői tanácsadókban is folyamatosan gyűjtik és juttatják el a szükséges adományokat egy-egy szállásra, ahol menekült emberek tartózkodnak, a gyűjtésben a védőnők körzetében élő kisgyermekes családok is nagyon sokat segítenek.

Intézményünk védőnői az elsők között voltak, akik felajánlották segítségüket a BOK csarnokban a menekültek fogadására kialakított humanitárius tranzitponton a Gyermeksarokban, mondta Schadek-Bíró Éva intézményvezető, aki már a Keleti pályaudvaron is önkénteskedett a Gyermeksarokban.

A csarnok megnyitása óta folyamatosan mennek a védőnőink a BOK-ba, és részt vesznek az ott segítő családszervezetek munkatársaival és az önkéntesekkel közösen az Ukrajnából érkezett családok ellátásában. A védőnők 8 és 14 óra között, illetve 14 és 20 óra között vállalnak pluszszolgálatokat, az ottlétük során támogatják a csecsemőkkel érkező, szoptató anyákat, segítenek a tápszerkészítésben vagy éppen egy pelenkás baba kipirosodott popsijának a kezelésében, tiszta ruha keresésében.

Fontos, hogy a fertőzések megelőzése, a gyermekek személyi higiénéje a helyszínen érvényesüljön, ezért jelenlétük során erre is nagyon figyelnek. Mivel egyszerre sokféle korosztály jelen van a gyermeksarokban, ezért fontos szempont a gyermekek biztonsága, egészségének megóvása is, nehogy pl. lenyeljen, szájába vegyen egy apró játékot valamelyik kisebb gyermek, vagy elkeveredjen a testvéreitől, édesanyjától. Emellett azért marad idő a gyermekekkel játszani, rajzolni, foglalkozni, beszélgetni vagy csak meghallgatni őket, ha éppen arra van szükségük.

A gyereksarok munkájába nemcsak szakemberek, hanem bárki bekapcsolódhat. Jelenleg is várják az önkéntes gyermekfelügyelők jelentkezését, ezt egy közös online regisztrációs felületen keresztül lehet megtenni.

Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálata védőnői önkéntesként a helyi civil szervezetek munkáját is segítik, így a Szent Erzsébet Karitász Központ III. kerületi szervezetéhez csatlakozva a BOK-ban a Katolikus Karitásznál, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Piroska utcai befogadóhelyén is vállaltak önkéntes szolgálatot.

Munkánk során mindig arra törekszünk, hogy a megszületendő gyermekek, kisgyermekes családok számára minden szükséges segítséget, támogatást megadjunk az anyák, csecsemők, gyermekek, fiatalok egészségének megóvása érdekében – tesszük ezt most is egy háború sújtotta ország menekültjei számára.

 

 

BOK Gyermeksarok, egy kis ölelgetés megnyugtatja a kisbabákat

Munka közben a BOK-ban

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság