Vegyük észre, ha valaki segítségre szorul – Diszpécserszolgálat, krízisautó is segít

Hírek
Közzétéve:

Egyre hidegebbre fordul az idő. Előfordulhat, hogy látunk valakit, akiről úgy ítéljük meg, a kihűlés veszélye fenyegeti, és életveszélyben lehet, vagy egy utcán lévő hajléktalan ember segítséget kér tőlünk, és hirtelen nem tudjuk, hogyan is segíthetnénk. Az is lehet, hogy ismerünk valakit, akit a hajléktalanná válás veszélye fenyeget, és információra lenne szükségünk. Fontos, hogy tudjuk, ha bajba jutott embert látunk, hová fordulhatunk segítségért.

Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével gondoskodik a hajléktalan emberek ellátásáról. A Szeretetszolgálat a Miklós utcai Integrált Hajléktalanellátó Központban (1033 Budapest, Miklós u. 32.) érhető el.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat utcai gondozószolgálatának munkatársai a kerületben közterületen élő hajléktalan embereken igyekeznek segíteni. Váltott műszakban dolgoznak reggel 8 és este 10 óra között.

Tevékenységüket krízisautó és diszpécserszolgálat egészíti ki, amely hajnal két óráig érhető el (utána a Menhely Alapítvány munkatársa kezeli a hívásokat).

Budapesten a Menhely Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Diszpécser Szolgálata napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről ezen a számon:

+36 1 338 41 86

 

TOVÁBBI RÉSZLETEK ITT ÉRHETŐK EL.

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nappali melegedőjét nyitvatartási időben vehetik igénybe a rászorulók érvényes tüdőszűrőlelettel, kézfertőtlenítési lehetőséget, orrot és szájat eltakaró maszkot mindenkinek ingyen biztosítanak.

Mosodájukban (hétfő, szerda, csütörtök, péntek 7:00–14:30-ig; kedd: 7:00–13:30-ig; szombaton 8:00-tól 15:30-ig) fürdési és mosási lehetőség van, amelyhez minden szükséges eszköz rendelkezésre áll.

Ügyfélszolgálatukon (hétfő, szerda, csütörtök, péntek, szombat: 8:00–16:00; kedd: 8:00–14:00) szociális munkások segítenek tanácsadásban, iratpótlásban, szociális ügyek intézésében, illetve lehetőség van pihenésre, ételmelegítésre, továbbá különböző kulturális és szabadidős programokon való részvételre.

Lehetőségeikhez mérten ételt és forró teát is biztosítanak.

Tüdőszűrést minden kedden 8:30 és 12:30 között biztosítanak azok számára, akik az elmúlt hat hónapban nem vettek részt ilyen vizsgálaton. Ha a hajléktalan embernek nincs taj-fedezete, abban is tudnak segíteni.

Krízisszállásukat 19 férőhellyel tartják fenn nők számára. Az igénybevétel feltételeiről személyesen, vagy a +36-1/368-9299-es telefonszámon lehet érdeklődni.

Éjjeli menedékhelyük férfiak és nők számára is biztosít hosszabb távú lakhatást 3 és 4 ágyas szobákban, felvételi beszélgetést — szabad férőhely esetén —  keddenként 8 órától tartanak.

A rászorulók számára minden hétköznap 10:00–13:00-ig ruhát osztanak az intézményben.

Ebben a különösen nehéz időszakban nagy szükség van a lelki támogatásra is. Pszichológus szakember péntek délelőttönként 8:00 és 12:00 óra között – előre egyeztetett időpontban fogadja a segítségkérőket. Továbbá pszichiáter is rendelkezésre áll, hozzá időpontot kérni szintén a vonalas telefonszámon vagy személyesen a recepciós pultnál lehet.

Lakossági adományok leadására 15:00 és 19:00 óra között vasárnap kivételével minden nap lehetőség van a Raktár utcából nyíló oldalsó zöld kapunál. Alapvetően az évszaknak megfelelő, öt évnél nem régebbi ruhákat, hibátlan állapotú, mosott fehérneműt, zoknit, takarót, hálózsákot, játékokat, könyveket, konyhai eszközöket és tisztálkodó szereket várnak. Az adományok leadása előtt érdemes telefonon egyeztetni a +36-1/368-9299-es telefonszámon.

 

Emlékeznek még Erdős Virág versére?

Ez a vers segít megjegyezni ezt a rendkívül fontos, életmentő telefonszámot, érdemes megtanulni.

06 1 33 84 1 86

 

ezt telefonálás közben kell mondani, télen

 

nulla hat egy harminchárom

hogy ne lepje dermedt álom

 

nyolcas után négyes

most még lehetséges

 

néha nem kell több, csak: egy

a többi magától megy

 

megint nyolc és újra hat

még minden jóra fordulhat

 

 

Figyeljünk oda a nehéz körülmények között élőkre, a családokra, az idősekre, a szomszédságban ismert magányos emberekre is. Ők vannak a legjobban kiszolgáltatva a zord időjárásnak.

Köszönjük, ha Ön is segít, ha bajba jutott embert lát.

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság