Vízkereszttől gyűjtik be a fenyőfákat – Környezetkímélő hasznosítás: környezetbarát energia

Hírek Zöld iroda Kiemelt hírek
Közzétéve:

A Budapesti Közművek szervezetten gyűjti be és környezetbarát módon hasznosítja az ünnepek után feleslegessé vált sokszázezer karácsonyfát. Mutatjuk a harmadik kerületi kijelölt gyűjtőhelyek listáját, térképpel. Vigyázzunk együtt kerületünk tisztaságára! Köszönjük az együttműködésüket!

Az ünnepeket követően a Budapesti Közművek keretein belül önálló tevékenységet folytató FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai szervezetten, külön járatrendszerben gyűjtik össze és szállítják el a kihelyezett fenyőfákat. A feladat logisztikai szempontból is komoly kihívás, hiszen becslések szerint évente mintegy 500-600 ezer tűlevelű kerül ki a fővárosi utcákra, ezt a mennyiséget kell begyűjteni, illetve hasznosítását megoldani.

Ne dobjuk el a fákat a közterületeken!

Az FKF tapasztalatai szerint vízkereszt után, azaz január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában egy-másfél hónapig tart. A lakosság a fák kihelyezésénél több lehetőség közül is választhat: a kijelölt gyűjtőhely bármelyikére elhelyezheti a kiszolgált karácsonyfát, vagy a háztartási hulladékos kukák mellé teheti ki jól látható helyre a hulladékgyűjtés napján.

Ez utóbbi esetben a fák kihelyezésekor figyelni kell arra, hogy azok ne akadályozzák a gyalogos-, bicikli- és gépjárműforgalmat. Az FKF kéri a budapestieket, hogy a fenti két megoldás egyikét válasszák, és semmiképpen se dobják el fájukat a közterületeken, mások biztonságát és a főváros tisztaságát veszélyeztetve ezzel.

250 gyűjtőhely és napi 12 fenyőfajárat a fővárosban

A kijelölt gyűjtőpontokról vízkeresztet követően, naponta átlagosan 12 fenyőfajárat szállítja el az összegyűlő karácsonyfákat. A járatokat kifejezetten ebből a célból indítja a Budapesti Közművek illetékes szakterülete.

A fővárosi lomtalanításoknál alkalmazott, speciális felépítménnyel szerelt célgépek napi járatok keretében, program szerint gyűjtik be a fenyőfákat a 250 gyűjtőhelyről. Az FKF tapasztalatai szerint a budapestiek közül legtöbben már ezen a környezetkímélő módon válnak meg karácsonyfájuktól.

Karácsonyfáink környezetbarát távhőt és villamos energiát biztosítanak

Az FKF kérése, hogy munkatársainak védelme, a nagy értékű célgépek biztonságos működése, továbbá a környezetbarát hasznosítás érdekében a kiszolgált tűlevelűekről a kihelyezést megelőzően a díszeket, a csillagszórókat, a szaloncukor-kampókat és elsősorban a talpakat távolítsák el.

A fenyőfajáratok a kiszolgált tűlevelűeket a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe szállítják. A karácsonyfák az aprítást követően, a kommunális hulladékkal történő összekeverésük után, ellenőrzött, ipari körülmények között alkalmasak a környezetkímélő módon történő termikus hasznosításra, így a nagy hatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak környezetbarát távhőt és villamos energiát.

Fotó: FKF

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság