Zöld Könyvtár díjat nyert az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtára

Hírek
Közzétéve:

A Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Egyesülése (IFLA) 2020-ban ötödik alkalommal ismerte el a világ példamutató zöld könyvtár kezdeményezéseit. Az Ezüsthegyi Könyvtár „Könyvtár a kertben, kert a könyvtárban – Zöld komplexitás egy közkönyvtár életében” című pályázata is a díjazottak között szerepel, Magyarországot egyedül képviselve.

A nemzetközi szervezet a De Gruyter Kiadó támogatásával 2016-ban hívta életre a Zöld Könyvtár Díj pályázatát (Green Library Award), amivel szeretnék felhívni a figyelmet a könyvtárak társadalmi felelősségvállalásában és a környezetvédelmi szemléletformálásban betöltött fontos szerepére és a környezeti nevelés, ismeretterjesztés terén kialakult központi helyzetére világszerte.

„Az Óbudai Platán Könyvtár 2016-ban kötelezte el magát a zöld szemlélet iránt, és azóta is megragad minden lehetőséget, hogy a központi- és a fiókkönyvtár az ökoszemlélet jegyében működhessen, amit a fenntartó önkormányzat a kezdettektől támogatott. Az ökokoncepció a zöldszolgáltatások bevezetésével vált teljessé könyvtárunkban, melyek az évek során fokozatosan kerültek bevezetésre és bővítésre. Ilyen az ökosarok, a fűszernövénykert és a Magyarországon eddig egyedülálló magkönyvtár. Ez a díj az elmúlt évek tudatos, tervezett stratégia mentén megvalósított munkát jutalmazza, amely nem jöhetett volna létre a fenntartó önkormányzat támogatása és könyvtáraink munkatársainak kitartása nélkül.” – mondta el Pőcze Márta, az Óbudai Platán Könyvtár vezetője.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság