Zöld programok márciusban az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárában

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Az Ezüsthegyi Könyvtár kiemelt figyelmet fordít a zöld szemlélet átadására és népszerűsítésére, ezért ökotudatos életmódról szóló ismeretterjesztő előadásokkal és családi programokkal készül egész évben.

Aki szeretne belemélyülni a környezetbarát kertészkedés titkaiba, március elején egy izgalmas bemutatót láthat arról, hogyan metsszük meg gyümölcsfáinkat és díszcserjéinket és milyen eszközöket használjunk hozzá. Azoknak, akik kipróbálnák, milyen tárgyakat lehet készíteni újrahasznosított anyagokból, az Öko-kreatív klub programra érdemes regisztrálni.

Klímakertész: Metszés bemutató és szerszámismeret – 2024. március 8. 17.00

Előadás és bemutató kerttulajdonosok, hobbikertészek, kistermelők számára a metszéssel kapcsolatos alapvető elméleti és gyakorlati ismeretekről és az egyszerűbb metszési technikákról. A gyümölcstermő növények mellett, a díszfák-, és cserjék aktuális metszési munkáit is megismerhetik a résztvevők.

Ezzel párhuzamosan bemutatjuk azokat a szerszámokat, amelyek segítik a klímatudatos kertészkedést és tippeket adunk beszerzésükhöz. A foglalkozást vezeti: Varga Judit, kertészmérnök. A rendezvény a Békási Klímakör együttműködésével, az NKA támogatásával valósul meg. Az előadás végén lehetőség lesz ökogyanta ékszerek és könyvjelzők megvásárlására.

Az esemény linkje: https://platankonyvtar.hu/fiokkonyvtar/2024-03-08/klimakertesz-metszes-bemutato-es-szerszamismeret-/

A Klímakertész projektet az Ezüsthegyi Könyvtár és a Békási Klímakör hívta életre. A rendezvénysorozatot 2023-ban fenntartónk, a 3. kerületi önkormányzat, 2024-ben az NKA támogatta.

Az előadássorozat célja, hogy megismertessük a helyi közösséggel a klímavédelemmel kapcsolatos információkat, a környezettudatos megoldásokat a kertben, valamint a háztartásokban. Hiszünk benne, hogy az éghajlatváltozás mérséklése iránti törekvést, nemcsak közösségi, hanem egyéni szinten is segíthetjük. 2024-ben a Klímakertész programsorozat további részei lesznek a Gyógynövényes körséta a Gőtés-tónál, valamint Illatos növényismeret.

A gyógynövényes körséta során megismerünk vadon termő növényeket, amiket begyűjtve a konyhában fel tudunk használni étkezési célokra, így az ökológiai lábnyomunkat tudjuk csökkenteni azzal, hogy a mindig újra és újra megújuló természeti forrásokat használjuk. Az illatos növényismerettel a fiatalabb generációt szólítjuk meg. Célunk, hogy játékos formában vonjuk be őket a fűszer- és gyógynövények felismerésébe tapintással, szaglás útján, illetve megismerjék a termesztés feltételeit és felhasználásuk lehetőségeit.

Öko-kreatív klub: Újrapapír tálka – 2024. március 13. 17.00

Az újrapapír napja alkalmából újrahasznosítunk és papírmasé tálat alkotunk. Egy igazán öko-kreatív megoldás! Megismerjük a papír túlfogyasztás csökkentése és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát. Tippeket adunk a papírhulladék felhasználásához, ezzel is segítve a környezetünk terhelésének csökkentését.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi elérhetőségen lehet: platanf@kszki.obuda.hu.

Az esemény linkje: https://platankonyvtar.hu/fiokkonyvtar/2024-03-13/oko-kreativ-klub-ujrapapir-talka/

Az Öko-kreatív klub célja a környezettudatosságra nevelés és az egészséges életmód szokásainak kialakítása, erősítése a családban, hasznos tippek, praktikus használati eszközök készítése. Az ingyenes családi programsorozat immár hatodik éve mutat be egyszerű, otthon is elkészíthető praktikákat és ötleteket ad, hogyan hasznosítsuk újra a maradékokat, és az anyagokat a háztartásban.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság