Kiskertemben uborka…

Hírek
Közzétéve:

COOKIE2

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a Városi Kertek Közhasznú Egyesület közötti együttműködési megállapodás értelmében a kerületben két közösségi kert létesül.  Szerdán, Békásmegyer Duna felőli részén a Királyok útja-Juhász Gyula utca találkozásánál fekvő zöld területen megkezdődött az első kert kiépítése. Bús Balázs, polgármester is várakozással telve ment ki a helyszínre, ahol szorgos kerttagokkal, a Zipernowsky Károly Általános Iskola néhány diákjával, és a Városi Kertek Egyesület elnökével, Rosta Gáborral is találkozott.

polgi

„Volt itt árvíz, volt itt hőhullám, volt itt számos lassító akadály, de mindezeken túl vagyunk, épül a kert, és minden nap más képe van a területnek. Ez az egyik legjobban tervezett, leg-tudatosabban végigvitt kertépítés eddig, most így félkészen is látom benne a végleges állapotot, látom, hogy igazi díszkert lesz a közösségi funkciók mellett. A városi kertek nem sufnituning, jópofa káosz, hanem tervezettség, szervezettség, tudatosság és legfőképp jó szándék, a rend és a béke iránti vágy megtestesülései.”- mondta az egyesület elnöke, miközben a tervrajzon megmutatta, hogyan helyezkednek el az úgynevezett u alakú kazetták, konténerágyások és a 10 méter mély fúrt kút, ami az öntözést biztosítja.

tervrajz

„A III. kerületi kert, a Békásmegyeri kert lesz az első, ahol fúrt kutat fogunk használni, részben mert közel a Duna, másrészt olcsóbb, mint kiépíteni a hálózati vízrendszert. Ráadásul hosszabb távon is megtérülő beruházás, és a víz is jobb az öntözésre.”-tette hozzá Rosta Gábor.

dolgozókfestes

A városi kertészkedés összeköti a generációkat,  formálj a közösséget, környezettudatossá tesz, egymás munkáját megbecsülő magatartásra ösztönöz és nem utolsó sorban friss zöldséget, gyümölcsöt, fűszernövényt ad a parcellabérlők családjainak. A Városi Kertek Egyesület a kerületi közösség aktív bevonásával, az önkormányzatok javaslatai alapján a kihasználatlan városi tereken hozza létre. Az egyesület nem csak a a kerttervezés idején nyújt segítséget, hanem részt vesz  a közösségépítési folyamatban, a kert első éves működtetésében aktív-vezető részvételével.

zipernowskisokkazetta2

Szerdán már a kerítést festették, és éppen ottjártunkkor érkezett meg a Zipernowszky iskola konténerágyasa, hiszen ők is bérelnek egy parcellát. Az iskola tervei szerint több tanóra tananyagába beépítik majd a kert gondozását, mert a biológiai és, ÖKO szakköröknek is ideális helyszíne lehet, de a média órát is össze tudják kapcsolni kert nyújtotta lehetőségekkel. A kerttagok ahol tudnak segítenek, mert már nagyon várják, hogy elinduljon az ültetés, birtokba vehessék a kertet.

festes2kapálás

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság