10 ezer zöldhulladék gyűjtő zsákot oszt ki idén az önkormányzat

Hírek
Közzétéve:

Viszket Zoltánt nevezték ki az Óbudai Múzeum igazgatójának. Az új vezető nagy helyismerettel vág bele a feladatokba, hiszen 2008 óta a múzeum munkatársa. Szintén a múzeumot érintő döntés, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonából Zala Tibor textil-és grafikusművész hagyatékának egyedülálló darabjai kerülnek a Goldberger Textilipari Gyűjteménybe.  Zala Tibor Tibor a Goldberger gyár mintarajzoló műtermének vezető grafikusaként dolgozott, és a hagyatékában számos festett és rajzolt mintaterv, virág és termés tanulmány, individuális művészeti alkotás, és egy teljes, a tervekkel együtt fennmaradt szőtt, figurális falikárpit található. Mivel az 1930-1940-es évek magyar textilipari- és gyári tervezői iparművészetéből igen kevés anyag maradt fent, ezért a Zala Tibor hagyaték jelentősége kiemelkedő és a kiválogatott tárgyaiból nemcsak egy textilminta-rajzoló műhely működése, magas technológiai-művészi színvonala, hanem a koronként divatos minta trendek rekonstruálása is lehetővé válik.

Az önkormányzati komposztálási program részeként úgy döntött a képviselő-testület, hogy a komposztáló keretek biztosítása mellett 2020-ban 10 ezer darab zöldhulladék-gyűjtő zsákot is kioszt térítésmentesen a lakosság számára. A komposztálási program célja a környezettudatosság elterjesztése és az elszállítandó kommunális hulladék mennyiségének a csökkentése. A komposztálás fontosságára, az eszközök helyes használatára lakossági fórumokon és külön előadásokon, valamint szórólapokkal kívánjuk felhívni az állampolgárok figyelmét.

Megemelték az óbudai betegápolási díj összegét, hogy – az érintettek számára hátrányos központi szabályozási változás ellenére – a díjban részesülők biztosítási jogviszonya fennmaradjon. Az ülésen mutatkozott be Óbuda-Békásmegyer új jegyzője, dr. Bots Dénes, aki 32 évnyi központi közigazgatási tapasztalattal állt a kerület ügyének szolgálatába.

Szkaliczki Tünde, a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP frakciószövetség vezetője a testületi ülés eseményeiről:

Az ünnepek után újult erővel fogtunk munkába, hogy a kerületben élők számára fontos döntéseket hozzunk meg ismét. Fontos pont volt a betegápolási díj összegének emelése, hiszen különösen becsülendőnek tartjuk azoknak a munkáját, akik otthon ápolják tartósan beteg hozzátartozójukat. Az emelésnek köszönhetően, remélhetőleg nem csak az életük lesz egy kicsit könnyebb, de a biztosítási jogviszonyuk is garantált lesz.

Új vezetőt választottunk az Óbudai Múzeum élére, aki nemcsak a kerületet, de magát az intézményt is remekül ismeri, hiszen több mint 10 éve dolgozik már nálunk. Emellett az elmúlt évek talán legszínvonalasabb pályázatát tette le az asztalra. Bízunk benne, hogy vezetésével a múzeum még több emberhez tudja eljuttatni Óbuda egyedi múltját és kultúráját, határainkon belül és túl.

A környezettudatosság területén is léptünk egyet előre. A komposztálási program keretében zöldhulladék gyűjtő zsákok kerülnek kiosztásra a lakosság körében. Az ezekben elszállított hulladék pedig úgy kerül komposztálásra, hogy az környezetbarát módon tud visszakerülni a természetes körforgásba.

Az átláthatóság jegyében pedig, mostantól az egyedi parkolási kedvezményekről szóló szerződéseket a testület fogja elfogadni nyilvánosan. Így szakítunk azzal a korábbi káros gyakorlattal, hogy polgármesteri hatáskörben, a nyilvánosság kizárásával kerültek ezek megkötésre. Eddig nem tudhatta meg senki, hogy milyen indokkal, ki és hány engedélyt kapott.  Ezentúl ez bárki számára megismerhető és lekövethető lesz. Hiszen csak így érdemes modern és átlátható önkormányzatot működtetni!

Puskás Péter, a Fidesz-KDNP frakció vezetője a testületi ülés eseményeiről:

Hosszú évek óta üresen álló telekegyüttes fejlesztése veszi kezdetét a Bécsi út, Nagyszombat utca – Szépvölgyi út közötti szakaszán. A fejlesztő önkormányzati telkeket is megvásárolt annak érdekében, hogy egy egységes megjelenésű homlokzat alakulhasson ki a Bécsi úti utcafronton. A projekt előkészítése az előző ciklusban kezdődött, a mostani képviselő-testületi ülésen hoztuk meg azokat a döntéseket, melyek még hiányoztak a beruházás indításához. Az épülő irodák emelni fogják a Kolosy tér környékének színvonalát.

Az ülésen döntés született még az Óbudai Múzeum új intézményvezetőjének kinevezéséről is. Jó szívvel támogattuk a személyi javaslatot, hiszen egy belsős pályázó kapta meg a lehetőséget, akinek komoly szakmai előélete van. Támogattuk a tulajdonosi hozzájárulás megadását több kerületi iskola tornatermének felújításához, melyhez állami pályázati forrást vesznek igénybe a kérelmező sportegyesületek.

Helyben osztott előterjesztésként tárgyalta a Képviselő-testület, a novemberi alakuló ülésen a szakbizottságokba tagként megválasztott alpolgármesterek bizottsági tagságukból történő visszahívását. Meggyőződésünk szerint hibás döntés volt alpolgármestereket bizottsági tagoknak megválasztani, hiszen az ő feladatuk a bizottságok munkájának felügyelete, így véleményünk szerint összeférhetetlenek. A jogszabálysértő helyzetet ezzel a döntésével a Képviselő-testület feloldotta. A döntéssel érintett bizottságok tekintetében meg kell vizsgálni az elmúlt időszakban meghozott döntések jogszerűségét, hiszen olyanok vettek részt a döntéshozatalban, akik erre nem voltak jogosultak.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság