Budai polgármesterek tiltakoztak a járatritkítások ellen

Hírek
Közzétéve:

A kerületek vezetői bejelentették, hogy tárgyalni kívánnak a főpolgármesterrel a BKV járatritkítási csomagjáról. A polgármesterek furcsállják ugyanis, hogy Demszky Gábor évek óta a tömegközlekedés fontosságát hangsúlyozza, az irányítása alá tartozó közlekedési vállalat most mégis járatok tömeges megszüntetésére és összevonására készül, amely közel 10%-kal csökkentené a budapesti tömegközlekedés teljesítményét. A budai kerületek vezetői hangsúlyozták, hogy a BKV paraméterkönyv-tervezete ellentétes tartalmú az Európai Közösségek Bizottsága által készített Zöld Könyv ajánlásaival is, mely dokumentum a BKV honlapján kiemelt helyen szerepel. A Zöld Könyv úgy fogalmaz, hogy a „…polgárok elvárják, hogy a kollektív közlekedés kielégítse az alapvető mobilitással kapcsolatos igényeiket és megfelelően hozzáférhető legyen … ha nem sikerül a személyautóhoz mérhető utazási időt felmutatni, a kollektív közlekedés nem szállhat versenybe“.

 

Láng Zsolt, II. kerületi polgármester a ” A WHO adataira hivatkozva elmondta, a fővárosban évente közel kétezren halnak meg a levegő szennyezettsége miatt. A megbetegedések száma eléri a százezret, az asztmás megbetegedések száma pedig az utóbbi évtizedekben a tízszeresére nőtt. Ezt a számot csak a tömegközlekedés fejlesztésével lehet csökkenteni a jövőben.

Nagy Gábor Tamás, az I. kerület vezetője ember-, és városellenes döntésnek nevezte a „ránk kényszerített” járatritkítást. Azt kérte a főváros irányítóitól, hogy ne utólag akarjanak egy eldöntött dologról egyeztetni. Elfogadhatatlan, hogy metró járatritkításokon is gondolkodik a BKV – tette hozzá.

Bús Balázs, Óbuda első embere nyomatékosan hangsúlyozta, Óbuda elutasítja azt a javaslatot, melyet a BKV letett az asztalra. „Ezt a paraméterkönyvet vissza kell vonni, és le kell ülni a kerületekkel egyeztetni.” Jelezte, a III. kerületben már a múlt héten megkezdődött a helyi civil szervezetekkel a tárgyalás, melynek eredményeképp valós közlekedésfejlesztés tervezet dolgozható ki.

Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint baj van. Mint mondta, a fővárosban 10,5 négyzetméter zöld felület jut egy polgárra, míg Bécsben 100 négyzetméter. Bár a XII. kerület az átlaghoz képest szerencsés helyzetben van, ám a helyzet romlani fog, ha a BKV autóba kényszeríti az embereket. Leszögezte, elsősorban nem a BKV a hibás, a kialakult helyzetért a fővárosi vezetést terheli a felelősség.

A budai polgármesterek közös levélben kértek március 11-ére időpontot a Fővárosi Önkormányzat vezetésétől, melyben a járatritkításokat tartalmazó paraméterkönyv kapcsán előterjeszthetik alternatív javaslataikat. A levelet a fentiek mellett Szabolcs Attila, a XXII. kerület polgármestere jegyzi.

A sajtótájékoztatón elhangzott felvetésekkel Molnár Gyula, a XI. kerület polgármestere is egyetért, de az eseményen nem tudott részt venni.

A polgármesterek levele Demszky Gábornak

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Társasjátékkal kedveskedtünk óvodásainknak

Hírek
Közzétéve:

Április 29-én pótoljuk a személyes jogsegélyt és gyermekjogi tanácsadást az ÓKK-ban

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Ágaprítási akciót hirdetünk!