Drogmegelőzés Óbudán

Hírek
Közzétéve:

Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot (KEF) tartott Óbuda-Békásmegyer önkormányzata. A konferencián megdöbbentő számok, adatok hangzottak el a drogokkal kapcsolatosan. A köszöntőben elhangzott, hogy milyen kiemelkedően segíti az önkormányzat a drogok elleni küzdelmet – különösen az ezzel foglalkozó civil szervezeteket.
Rávilágítottak, hogy pályázatokból és önkormányzati támogatásból próbálják meg biztosítani a megfelelő anyagi hétteret. Legutóbb 6 millió forintot sikerült a „drog, szex és mozgásjavító munka” – címre/célra megkapni, amelyet az óbudai lakosok egészségének javítására kell felhasználniuk.
Topolánszky Ákos, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgató helyettese remek előadásában rávilágított a magyar droghelyzetre, bár mint mondta, ez olyan, mint egy fekete elefántról beszélni, amely egy sötét szobában van. Akárhányan nyúlnak hozzá, mást éreznek, „látnak” belőle.
A szakember szerint nem árt ha tudjuk, hogy ha egy családban valamiféle szer-függőség már létrejött, ott 6-7-szer nagyobb valószínűséggel nyúlnak a gyerekek is hasonló dolgokhoz, mint más családban felnövő társaik. Hozzátette: visszatekintve látszik, hogy a ’90-es évek második felében hatalmas robbanás következett be a drog területén. Ma már elmondhatjuk, hogy talán valamelyest csökken a drogot kipróbálók száma. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor megdöbbentő adatokat közölt Topolánszky. 2003-ban a 14 év alatti magyarok 35,3 százaléka kipróbálta már a kábítószert. Budapesten a 18-34 év közötti korosztály 39,4 százaléka kipróbálta már a drogokat. Ez hatalmas szám!
Bár hazánk nem tartozik a legérintettebb országok közé (Svájc, Csehország és az USA messze megelőz bennünket a fiatal drogkipróbálás terén), mégis lenne még mit tennünk. Az előadó szerint sok kapacitást és pénzt költünk el rosszul, ugyanis az alkalmi droghasználókat érjük el inkább, s nem azokat, akiknek már komoly gondot és kárt okoz a kábítószer. Az igazán rászorulóknak csak 10-15 százaléka kap valamilyen kezelést.
A droghalálozás terén Magyarország nagyon jól áll, nem tudjuk miért – mondta az előadó. Míg Oroszországban 60-70 droggal kapcsolatos haláleset jut 1 millió emberre, addig ez a szám nálunk csak 2 fő.
A prevencióról szólva kiemelte: ehhez bizony pénz kell, amiből mostanában egyre kevesebb van. (Ma körülbelül 1/3-nyi összeg áll rendelkezésükre, mint 5 évvel ezelőtt.)
Ma Magyarországon a drogosoktól félnek legjobban az emberek – valószínűleg azért, mert nem ismerik őket.
Ma már mindenünk van, ami 30 évvel ezelőtt nem volt, csak mindenből nagyon kevés – zárta keserűen mondandóját a szakember, hozzátéve, hogy gazdasági válság vesztesei is a kis érdekérvényesítő képességű drogos betegek lesznek…
A III. kerületei KEF megalkotta és elfogadta a Szervezeti és Működési Szabályzatát, mely további hatékony működést tesz lehetővé.
A fórum az alábbi előadók szakmai konzultációjával folytatódott:
Óbudai KEF múltja, jelene:
Kertész Adrienne Szaktanácsadó PSZI, Kovács Judit Egészségügyi Főtanácsadó Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Polgármesteri Hivatal
A fővárosi KEF-ek helyzete
Fehér Richárd: III. ker drogkoordinátor
Óvodai program, önismereti és döntéshozó játékok a droghasználat megelőzése érdekében
Ferenczné Gulyás Ilona, Hétpettyes Óvoda vezetője
Prevenció módjai a III. kerület egy általános iskolájában:
Farkasné Horváth Mira, Bárczi Géza Általános Iskola igazgató
Tapasztalatok az iskolavédőnők drogmegelőzéssel kapcsolatos egészségfejlesztési tevékenységéről:
Bíró Éva, Védőnői Szolgálat intézményvezető helyettes
RING
Zanáné Haleczky Katalin intézményvezető,Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ
Hogy ne váljunk áldozattá, sértetté, prevenció oktatása a III. kerület iskoláiban
Bajzi Ferencné, rendőr százados III. kerületi Rendőrkapitányság
A Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány tevékenysége és III. kerületi jelenléte, tervei
Barna Erika addiktológiai konzultáns, Kék Pont kommunikációs igazgató
Drogfogysztók az egészségügyi/szociális ellátásban, avagy motivációs interjú és rövid intervenció a szenvedélybetegségek kognitív terápiájába
dr. Rácz József pszichiáter, Kék Pont Alapítvány igazgatója, egyetemi magántanár
Interdiszciplináris együttműködés a Pszichiátriai Gondozó és a Közösségi Ellátás között a III. kerületben
dr Hőgyész László, III. ker. Pszichiátriai Gondozó Intézet, intézetvezető főorvos,
Nagy János Mihály intézményvezető, Soteria Alapítvány Kilátó Klubház
Szakmai kiégés megelőzése, felismerése és enyhítése, A szupervízió szerepe a segítő szakmában
dr. Endresz György, pszichiáter szakorvos
(forrás: Budai Hírlap)

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság