Erkölcsi megújulás kell

Hírek
Közzétéve:

Kitörő lelkesedéssel fogadta a lakosság minden rétege 1956 október 23-át és az azt követő eseményeket. Az első napok ígéretes történései nyomán mindenki készült a szabadabb életre, ahol nem a mindenható állampárt brosúrája határozza meg cselekedeteket, viselkedést, gondolkodást – idézte fel a kor hangulatát Szepessy Tamás. Beszédében emlékeztetett, a Kiscelli-kastélynál is volt egy maroknyi csoport, akik a végsőkig küzdöttek, hogy nekik és gyermekeiknek élhetőbb jövőjük legyen, de a szovjet tankok túlerejével nem lehetett megvívni. Elbukott a szabadságharc, következett a kegyetlen megtorlás és maradt a szovjet megszállás.

A polgármester-helyettes párhuzamot vont az egykori és mai események között. „Hazugságok áradatával tévesztették meg az embereket csak azért, hogy a hatalmukat megtarthassák.”

Reményét fejezte ki, hogy Magyarország – 1956 eszméit megőrizve- az erkölcsi megújulás útjára lép. Annak érdekében, hogy végre egy megtisztult társadalomban élhessünk azoknak a fogalmaknak, mint „becsület, tisztesség, erkölcs” valóban értelmet kell nyerniük. Csak így remélhetjük azt, hogy az utánunk következő nemzedékek békében és boldogságban fognak élni és valóban megélik a régtől áhított szebb jövőt, amiért már 1956-ban harcoltak eleink – mondta.

A beszédeket követően a Societas képviselői jelezték, hogy csak a hivatalos megemlékezést követően helyezik el az emlékezés virágait.

obuda.hu

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság