Tarlós István is kitűntetést kapott Lengyelországtól

Hírek
Közzétéve:

Tarlós Istvánnak, a Fővárosi Közgyűlés fideszes frakcióvezetőjének a Lengyel Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét, Csomós Miklósnak, a Fidesz fővárosi frakcióvezető-helyettesének elnökének pedig a kitüntetés lovagkereszti fokozatát adta át Joanna Stempinska lengyel nagykövet csütörtökön Budapesten. Bús Balázs polgármester a múlt héten vehette át az elismerést.

A nagykövet beszédében hangsúlyozta: nem véletlen, hogy éppen Magyarországon neveznek el – Európában egyedülállóan – közterületet a katyni mártírok emlékére. Mint mondta, a lengyel-magyar barátság hagyományainak következménye az egymás történelme iránti érzékenység.

Tarlós István beszédében úgy fogalmazott: azzal, hogy létrejön az emlékpark, sikerül rávilágítani a világ egyik „legcsúfabb” tettére, a történelemhamisításra.

A Szmolenszk melletti katyni erdőben 1940-ben 4-5 ezer orosz hadifogságba került lengyel katonatisztet gyilkoltak le. A tömegsírokat a Moszkva ellen vonuló nácik találták meg, de a Szovjetunió a németeket vádolta meg a rémtettel. Mihail Gorbacsov szovjet elnök csak 1990-ben ismerte be, hogy oroszok követték el a tömeggyilkosságot.

MTI / obuda.hu

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság