Vita a teherforgalmi stratégiáról – Ebben a formában nem elfogadható

Hírek
Közzétéve:

A tanácskozáson több meghívott szóvá tette, hogy ilyen fajsúlyú ügyre, – mint Óbuda és Békásmegyer teherforgalmi problémái – nem lehet néhány nap alatt felkészülni. Ezt Bús Balázs egyetértőleg azzal indokolta, hogy szerettek volna a Fővárossal történő keddi egyeztetés előtt kerületi álláspontot kidolgozni, a felelősséget pedig a Fővárosi Önkormányzatra hárította.

Kijelentette: a Szentendrei út alkalmatlan a tehergépjármű-forgalom lebonyolítására. Utalva az Aquincum Múzeum szakértői anyagára (1. 2.)jelezte, komoly károk keletkezhetnek az épített örökségben. Nehezményezte, hogy a Váci út nem szerepel az anyagban, pedig a teherforgalom számára logisztikai kiszolgálóhelyek alapján sokkal fontosabb út, mint a Szentendrei.

Elkerülhetetlennek nevezte a zajvédő falak megépítését és az ún. szökő utak kamionok előtti lezárását Iványi András, a Városfejlesztési Főosztály vezetője. Ugyancsak a szükséges kapcsolódó beruházások között említette Sipos Gábor főépítész a Körvasútsor körút megépítését, amiről a dokumentum ugyancsak nem tett említést.

A probléma lényegét Illés Zoltán környezetvédelmi szakpolitikus úgy foglalta össze, hogy – a dokumentumból ez olvasható ki – a Hungária körútról elvett teherforgalom terhelést egyszerűen át akarja „dobni” a Szentendrei útra a Fővárosi Önkormányzat. Úgy fogalmazott, a környezeti károk csökkentésére tett javaslat elnagyolt és képlékeny.

A Parking Kft. képviseletében megszólaló Kelemen Gábor a forgalomelvezetés kényszereiről beszélt, s az egyetlen Óbuda-Békásmegyer számára kedvező módosítást a Bojtár utca levédésében jelölte meg.

„A Parking Kft. nem vesz bennünket komolyan.” Kovács Lajos, az Óborkör nevű civil szervezet képviselője ezt azzal támasztotta alá, hogy a koncepció a rakparton száz százalékos környezetterhelés csökkenési adatot jelez, ami evidencia egy lezárt útszakasz esetében, ugyanakkor semmilyen adatot nem közöl a Szentendrei útról a Megyeri híd átadása óta eltelt időszakból.

obuda.hu

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság