Kassák! – új állandó kiállítás a Kassák Múzeumban

Hírek
Közzétéve:

 A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléjaként működik 1976 óta. Feladata Kassák Lajos (1887 Érsekújvár – 1967 Budapest, író, szerkesztő, képzőművész) tárgyi és szellemi hagyatékának őrzése, tudományos igényű feldolgozása és élményszerű bemutatása. A gyűjtemény alapját képező műalkotások, kiadványok és kéziratok a hetvenes években Kassák Lajosné Kárpáti Klára jóvoltából kerültek a Petőfi Irodalmi Múzeumba.

Az új tárlat megnyitóján köszöntőt mondott Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere. Beszédében az 1954-ben a Bécsi útra költözött Kassák alakjával a kor földszintes, málló vakolatú épületei által meghatározott Óbudáját is felidézte. A polgármester arra emlékeztetett: itt dolgozott a művész egészen 1967-ig, haláláig, megbonthatatlan, “kemény nyersanyaghoz” hasonlított életművén. “A magyar avantgárd mester kedvelt hivatkozási pontja a művészetek iránt fogékony fiataloknak, hisz a nevéhez köthető konstruktivizmus az önmegvalósításon túl társadalomkritika is volt. Vállaltan utasította el a megszokottat, az akadémikus felfogást a festészetben, mert hite szerint magának az alkotásnak társadalomformáló tettnek kell lennie. Képzőművészeti és irodalmi munkái – had utaljak a képarchitektúrákra, képversekre, vagy szabad verseire – mind a művészet forradalmasításának igényével születtek.” – fogalmazott a polgármester, aki a kiállítás létrehozásáért köszönetet mondott a múzeumot 2010 októbere óta vezető Sasvári Edit művészettörténésznek.

A Kassák Múzeum néhány év elteltével létrehozott új állandó kiállítása átfogó képet nyújt a magyar avantgárd nagy alakjának sokoldalú munkásságáról, szerkesztői, képzőművészeti és írói tevékenységéről, közéleti szerepeiről. A korabeli dokumentumok, kiadványok, képzőművészeti alkotások segítségével végig lehet követni Kassák munkásságának kiemelkedő állomásait és életútjának személyes vonatkozásait. Kassák szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerében és gazdag szépirodalmi, publicisztikai munkásságában szemléltető ábrák segítik eligazodni a látogatót. Az egyes témakörök még több illusztrációval és magyarázó szöveggel digitális formában is tanulmányozhatók.

Az új állandó kiállítással egy időben nyílt “Az avantgárd múzeuma – 35 éves a Kassák Múzeum” című tárlat, mely szeptember 18-ig látogatható. Az időszaki bemutató a múzeum 35 éves történetét tekinti át korabeli dokumentumok és fotók segítségével. Magyarországon ez a múzeum volt az egyetlen, amely a történeti avantgárd tematikus bemutatóhelyévé vált az évtizedek során. Az egykori igazgató, Csaplár Ferenc nagy szerepet játszott a képzőművész Kassák elfogadtatásában, a magyar avantgárd történetének feltárásában és kiállításokon való bemutatásában. A kiállítással rá is emlékeznek az utódok.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Ismét oldtimereket csodálhatunk meg a Fő téren!

Hírek
Közzétéve:

Ismét kedvezményes muskátlivásárt tartunk FOLYAMATOSAN FRISSÜL

Hírek
Közzétéve:

Földkábelezés folyik a Máramaros úton – Kérjük a fokozott figyelmet!