„Kiállni egy ügy mellett, amelyben hiszünk” – Koszorúzással és videóüzenetekkel emlékezünk március 15-én

Hírek
Közzétéve:

„Ahogyan történelemtanárként egykor a tanítványaimat, ma is arra kérek mindenkit, elsősorban azt vegyük számba, hogy a forradalom szép öröksége miben adhat útmutatást 2021 márciusában nekünk, magyaroknak – emlékeztet dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere. – Czetz János honvédtábornok szobránál állunk. Amikor felidézzük életútjának egyes állomásait, az nagy segítségünkre lehet abban, hogy az 1848-as forradalom és szabadságharc máig érvényes üzenetét meghalljuk.”

Czetz János felkészültsége és elhivatottsága révén a szabadságharcban több győztes ütközetbe vezette a rá bízott hadtestet, így hamarosan a honvéderő legfiatalabb tábornoka lett. A világosi fegyverletétel után – sok társához hasonlóan – a megtorlástól fenyegetve bujdosni, majd emigrálni kényszerült.

„Czetz tábornok és sorstársainak útja a tragédiákkal együtt is megszívlelendő. A márciusi forradalom szent üzenetét hagyták ránk. Kiállni egy ügy mellett, amelyben hiszünk” – foglalta össze a polgármester.

Szabó Tímea országgyűlési képviselő a néma koszorúzás mellett szintén videóüzenetben emlékezett meg a forradalom évfordulójára.

„Ahogy ’48-ban, úgy ma is óriási kihívásokkal kell szembenéznünk. Hazánk történelmében azonban rengeteg olyan pillanatot találunk, ahol a magyar emberek hősiesen fogtak össze egy közös cél érdekében, és kitartással, áldozathozatallal győzték le a legnagyobbnak tűnő akadályokat is. Így volt ez korábban, és így lesz most is.”

Fogadják szeretettel a Medgyessy Ferenc Német Nyelvoktató Általános Iskola 6. A osztályos tanulóinak előadásában a márciusi dalcsokrot – a diákokat Viczián Gábor zeneszerző és tanár készítette fel.

Hallgassuk meg továbbá az Óbudai Harrer Pál Angol Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola 3. A osztályos tanulóinak előadásában Petőfi Sándor Nemzeti dal című költeményét. A gyermekeket Kasza Viktória osztályfőnök és Varsányi Szilvia pedagógus készítette fel.

(A tanulók ünnepi műsorát korábbi időpontban rögzítettük.)

A koszorúzási ceremónia alatt hallható zenei kompozíció szerzője Viczián Gábor.

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság