2,4 hektár terület közösségi tervezéssel újult meg

Hírek
Közzétéve:

Az új multifunkciós közösségi terület ünnepélyes átadására az Óbudai Piknik, X. Civil és Nemzetiségi Nap keretén belül került sor.

A Mészkő utcában lévő beépítetlen, önkormányzati telken már volt egy fitneszpark. Ez a terület megközelíthetősége és népszerűsége miatt tovább fejlesztésre alkalmasnak mutatkozott, ezért az önkormányzat felajánlotta tervezési területnek. 2015-ben az ott élőket tömörítő civil szervezet, a Háromhegyek Közhasznú Egyesület kezdeményezésére indult meg a Mészkő park tervezése.

Az előzményeket összefoglalva a közösségi tervezés keretében öt alkalommal találkozhattak a környéken élők, a helyi civil szervezet és a tervezők. Ezeken az alkalmakon bárki elmondhatta a parkkal kapcsolatos vágyait, igényeit, és lépésről lépésre rajzolódott ki egy multifunkcionális közösségi park képe. Az eltérő használatú területek úgy lettek megtervezve, hogy azok a legkevésbé zavarják egymást és a környéken élők nyugalmát. Helyett kaptak sportfunkciók, játszó- és pihenő funkciók, közösségi terek, játékos kutyás területek.

2016-ban a tervező elkészítette a kiviteli terveket. A tervek közösségi támogatottságát és a helyiek aktív részvételét látva a térség országgyűlési képviselője, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Bús Balázs polgármester is mindent megtett, hogy a beruházáshoz szükséges forrásokat rendelkezésre álljanak. A fáradozások végül sikerrel jártak, és a projekt 380,5 millió forint kormányzati támogatáshoz jutott, amiből idén végül megvalósulhatott a fejlesztés.

A park átadó ünnepségén Bús Balázs polgármester Henry Ford, az amerikai autógyártás úttörőjének szavait idézte: „Ha összejövünk, az a kezdet; ha összetartunk, az a haladás; ha összefogunk, az a siker. Ez a gondolatsor tökéletesen összefoglalja a közösségi tervezéseink működési mechanizmusát és tulajdonképpen a siker titkát is. – szögezte le a kerület vezetője.
A Mészkő park már a kezdetekkor is jól fejleszthető területnek látszott, ezért 2015-ben természetes volt, hogy igent mondtunk a Háromhegyek Egyesület ez irányú javaslatára. Az önkormányzatiság lényege ugyanis egybevág azzal a (szubszidiaritás néven ismert) elmélettel, mely szerint a helyiek tudják legjobban, hogy mire van szükségük. Azt hiszem, hogy a most elkészült sokfunkciós park-tette hozzá – egyfajta integrációs szerepet is betölthet. Kicsi-, mégis fontos lépésnek tartom, hogy a fizikai térben közelebb kerüljenek egymáshoz a különböző korú, gondolkodású, különböző indíttatású emberek. Ez a park nem csak helyszíne, de eszköze is a közösségépítésnek ahol a szabadtéri sportolás, a kutya sétáltatás, vagy épp az unokákkal való játék lehetőséget teremt a fiatalok és idősebbek közti találkozásra, esetleg még a lakókörnyezettel kapcsolatos vélemények kicserélésére is.”- zárta szavait a polgármester.

A park a kivitelezése 2017. májusában indult, amely 123 nap alatt be is fejeződött.

A bejáratnál épült meg az a játszótér, amit az Ilona Malom Műhely készített. A műhely országszerte számos sikert ért már el kreatív játszótereivel, melyek modern és vidám hangulatúak és általában az adott terület miliőjébe vagy egyedi témájába illeszkednek. Az Ilona Malom játszóterének rusztikus elemei és színei jól illeszkednek a park könnyed és színes arculatához és külön teret biztosítanak a kicsiknek és a nagyobb gyerekeknek. Az eszközök és játékok között van homokozó, hinta, csúszda, cölöpvár, vizes játék, kosárpalánk,  ping-pong, teqball is. Mindez természetesen kellő mennyiségű szemetessel, padokkal és ivókutakkal. A kutyatartók sem panaszkodhatnak, külön a kis termetű kutyáknak és nagy termetűeknek is van lehetőség a szaladgálásra a kutyafuttatókban. Aki csak pihenni, sétálni szeretne, az a belső sétányokon, „üldögélő sarkokban” ezt is megteheti.

A terület növényvilága ősz végén tovább fejlődik, a vegetációs időszak lezárultakor kerül elültetésre  az a 91 darab új fa, amelyet a közösség megálmodott és az önkormányzat biztosított.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és országgyűlési képviselő az ünnepségen elmondta: Olyan kezdeményezés volt ez a park, amelyhez a kormány is készséggel nyújtott segítő kezet. A kormány tagjaként elmondhatom – tette hozzá a miniszter: azokat a kezdeményezéseket, amelyek egy kisebb vagy nagyobb közösség számára teszik jobbá, élhetőbbé környezetüket, teszik azt otthonosabbá és teremtenek új funkciókat, a kormány támogatja.

Az Egyesület elnöke Kővári Krisztina Mónika eképpen fogalmazott a park jelképes kulcsának átvétele után: az itt élők 2011-ben kezdték meg a közös gondolkodást. Bár akkor még a területen felhalmozódott szemét eltakarítása volt a közös pont, már elindult egy gondolkodás a terület új funkciójának megtalálása érdekében. 200 nm-t örökbe fogadtak a helyiek, majd indultak a fitneszpark pályázaton is. Fokozatosan, lépésről lépésre találkoztak a helyiek erőfeszítései az önkormányzat elképzeléseivel, majd végül igazi együttműködéssé vált a kapcsolat, bekerült a költségvetésbe a park fejlesztése, nem sokkal később pedig kiderült kormányzati támogatást is nyert a projekt.

A Mészkő park megvalósulásáért köszönet illeti még Wallner Krisztina tájépítészt és a Kobold 2003 Kft. csapatát, továbbá  az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. munkatársait a közösségi tervezés során végzett gondos munkájáért, a Háromhegyek Közhasznú Egyesület és nem utolsó sorban az aranyhegyiek és mindazok közreműködését, akik az elmúlt két évben bármilyen módon segítették a park létrejöttét.

 

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság