A Goldberger, a Harisnyagyár és a Textilfestő ‒ Megjelent az Óbudai Anziksz legújabb száma

Hírek Aktuális
Közzétéve:

Megjelent kulturális magazinunk, az Óbudai Anziksz téli lapszáma, mely már online is olvasható. Központi témája a textil, azaz az óbudai nagyhírű textilgyártás ás textilművészet.

Óbudán a textilgyártás több mint kétszáz éves múltra tekint vissza. És egészen a rendszerváltásig ez volt a helyi meghatározó iparág: ebben dolgoztak a legtöbben, az ipari külvárosnak a Goldberger Textilgyár, a Harisnyagyár, a Textilfestő voltak az emblematikus helyei.

A téli Anziksz szerzői ezúttal többek között annak jártak utána, hogy miként szorult egy ipari műemlék, a Selyemgombolyító a lakótelepi házak közé, milyen volt a gyárak világának szociális-kulturális élete, hogyan alakult a divat az elmúlt kétszáz évben egy muzeológus szemével. Az szintén kiderül, mit tudunk a kubai vendégmunkások sorsáról, miként lesz újra jól csengő márkanév a Goldberger, hogyan találják ki az egyetemen, mi lesz a textil jövője.

Ezen felül is izgalmas beszélgetések várják az olvasókat: az óbudai világsztár, Piroch Gábor kaszkadőrt, Víg Mihály zeneszerzőt, Ladik Katalin költő-performanszművészt kérdezték a lapkészítők. Irodalomból sincs hiány: többek között Gelléri Andor Endre igazi óbudai novellája mellett az egykor szintén a városrészben élő Halász Gábor Gellériről szóló írását is közölik.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság