A gyerekkori sportolási tapasztalatokról felnőttként – Kutatás

Hírek
Közzétéve:

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány új kutatása arra kíváncsi, hogy mit gondolnak az emberek már felnőttként a gyerekkori sportolás közben átélt tapasztalataikról. A kutatás lehetőséget ad arra, hogy a felnőttek elmondhassák véleményüket, gyermekkori tapasztalataikat, „kihangosítsák” saját, illetve általában véve a sportoló gyerekek véleményét.

A kutatás célja, hogy a problémák feltérképezése után olyan speciális, a gyereksportra szabott gyerekvédelmi irányelvek elkészítésével támogassa a gyerekekkel foglalkozó sportszervezeteket, amelyek biztonságos kereteket adnak minden résztvevő számára és megelőzhetővé teszik a bántalmazást. A kutatás egy kétéves program része, amelyet 2021 őszén indított útjára az Alapítvány NEMECSEK Sport néven.

A rendszeres testmozgás, a csapatban sportolás, a fizikai teljesítőképességben való fejlődés fontos része a gyermekkornak. Nem kérdés, hogy az örömteli sportélmények meghatározó, pozitív részei az egészséges testi és lelki növekedésnek. Azonban a sportolásnak is – mint minden más gyermekek részvételével zajló tevékenységnek – biztonságosnak kell lennie, és a gyerek legfőbb érdekét kell szolgálnia, hiszen a gyermekkor egyszeri és megismételhetetlen. Ha egy gyerek támogatás helyett bántalmazással, motiváció helyett megalázással, jó élmények helyett zaklatással vagy visszaéléssel szembesül, az megengedhetetlen, akár osztályteremben történik, akár egy edzőtáborban.

A sport világában a felnőttektől és a kortársaktól érkező bántalmazásnak is fokozott veszélye van. Ennek a hátterében meghúzódó okok közül talán a legfontosabb az, hogy a sportban elérhető siker, győzelem sokszor elhomályosítja a sport más, fontosabb örömforrásait: a mozgást, a fejlődést, a közösséghez tartozást. A fizikai teljesítőképesség határának a kitolása, a határok feszegetése magában hordozhatja a bántalmazás lehetőségét akkor, ha a szereplők között nagy a hatalmi különbség – mint például edző és sportoló, mester és tanítványa között. Magyarországon az érvényben lévő jogi szabályozások, a sportegyesületek, az intézményi szabályozások, valamint a gyerekekkel foglalkozó szakemberek, edzők képzése nem vagy csak elvétve foglalkozik a gyerekek jogaival, a gyerekvédelem alapvető szabályaival.

A „Gyerekek biztonsága a sportban” kutatás 2022. január 26. és április 24. között tölthető ki, a NEMECSEK Sport Program 18 éven felüli felnőttek válaszait várja. A kutatás eredményeit 2022. nyarán publikálják az Alapítvány weboldalán.

 

TOVÁBBI RÉSZLETEK és a kérdőív itt érhető el.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság