A gyermekek biztonsága érdekében!

Hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyeletének munkatársai tapasztalataik alapján is, de elsősorban hivatásukból eredően a kiskorúakra vonatkozó a közterület-felügyeletről szóló és az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről szóló törvény alapján járnak el, amikor megerősített járőrszolgálattal segítenek az óbudai családoknak abban, hogy gyermekeiket biztonságba tudhassák.

Napjainkban a kétkeresős családmodell vagy az egyszülős családok elterjedése nem mindig teszi lehetővé a gyermekek folyamatos felügyeletét, ezért a szülők igyekeznek minél korábban önállóságra nevelni a gyermekeiket. De még a legnagyobb körültekintés és alapos tanítás mellett is bármelyik családban előfordulhat, hogy rövidebb-hosszabb időre kikerül a szülők látóteréből a fiatalkorú, aki eltévedhet, rossz társaságba csöppenhet, vagy a legrosszabb esetben áldozattá válhat. Az ilyen korú gyermekeket a családi kötelékből kikerülve számtalan veszély fenyegetheti.

A fotó illusztráció.

Bár a kerületünkben nem jellemző, de volt már példa rá, hogy egy-egy fiatalkorú a közterület-felügyelők beavatkozása mellett került végül biztonságban haza, a szülők meglepetésére és örömére.

A 12 évesnél fiatalabb gyerekek általában nem elég érettek ahhoz, hogy hosszabb ideig egyedül maradjanak, de természetesen ezt gyermeke válogatja. Ez az életkor persze csak egy ajánlás a szülők felé, hiszen minden szülő egyéni felelőssége eldönteni, hogyan és mennyire engedi önállósodni gyermekét. Alapvetően egyetlen gyereket sem lenne szabad egyedül hagyni, ha nem érzi magát biztonságban – mindegy, hány éves. Általánosságban addig tilos a gyereket egyedül hagyni, amíg nem képes bizonyos helyzetekben önállóan dönteni. Nagyon fontos, hogy a szülő pontosan jelölje meg gyermeke számára azokat a biztonsági határokat, amelyeken belül kell maradnia. A közterület-felügyelet erre irányuló tevékenysége, vagyis a legsérülékenyebb korosztály megóvása a jogszabályokon felül az úgynevezett gyermekvédelmi jelzőrendszeren is alapul és teszi kötelezővé számukra. Ez egy hatóságok közti megállapodás a kiskorúak védelmében, célja a gyermekek veszélyeztetettségének megelőzése és megszüntetése.

Mindezeket figyelembe véve a nyári szünet teljes időtartama alatt a közterület-felügyelet emelt létszámban teljesít szolgálatot és fokozottan ellenőrzi azokat a csoportképző helyeket, ahol a kiskorú gyerekek nagyobb számban megjelennek. Hangsúlyozva, hogy nem a játszótéren békésen játszó vagy a lakótelepen bringázó, kutyát sétáltató gyermekek felügyelete, hanem a legveszélyeztetettebb célcsoport, a bandákba verődve randalírozó, a csellengő, a veszélyes tevékenységet folytató vagy veszélyes helyszíneken tartózkodó gyermekek ellenőrzése a cél. Elsősorban a „vigyázó tekintetre” és a jelenlét megteremtésére fektetve a hangsúlyt, de természetesen veszély észlelése esetén, azonnal intézkedést eszközölve.

 

Hivatkozott jogszabályok:

  • A közterület-felügyeletről szóló évi LXIII. törvény 1.§. (2) bek. d)pontja
  • Az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint az egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló évi CXX. törvény

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság