A gyermekvédelemről tartottak előadást (nem csak) szülőknek az Esernyősben

Hírek
Közzétéve:

„Ahogy ma a gyerekeinkkel bánunk, olyan jövő vár ránk holnap” – hirdette az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány által szervezett ingyenes előadás címe, ahol az érdeklődők a gyerekjogokról és a gyerekbántalmazásról hallhattak egy gyakorlati szakember szemszögéből.

 

Mik azok a gyerekjogok és miért fontosak? – tesszük fel magunknak a kérdést gyakorta, hiszen annyi mindent hallani a témában és oly’ kevéssé vagyunk biztosak a tudásunkban. Márpedig ahhoz, hogy meg tudjuk védeni a gyermekeinket, ismernünk kell a jogaikat és tisztában kell lennünk a bántalmazás természetével is. Éppen ezért számít hiánypótlónak Stáhly Kata, a Hintalovon Alapítvány NEMECSEK Programjának szakmai vezetője, pszichológus és gyerekjogi szakértő élő előadása, amely a „Ki számít gyereknek?” triviális(nak tűnő) kérdésétől indulva a gyerekbántalmazás elleni fellépés gyakorlati lépéseire vonatkozó tanácsokig terjedő skálán vezette végig a figyelmes hallgatóságot.

Az előadáson szó esett az erőszak különböző válfajairól, azok jellemzőiről, illetve arról is, mit lehet tenni akkor, ha egy gyermeken a bántalmazás jeleit vesszük észre. Az előadó külön fejezetet szentelt az online zaklatás kérdéskörének, felhívva a figyelmet arra, hogy ez a – mai felnőttek ifjúkorában jellemzően még nem is létező – zaklatási forma azért is nagyon veszélyes, mert fizikai korlátok nélkül, bárhol, bármikor elérheti a gyermekeket, személytelensége révén pedig nem ismer határokat sem.

„Az információ véd, a tabusítás védtelenné tesz” – hangsúlyozta a szakember, aki külön kiemelte: kölcsönös bizalom nélkül nem beszélhetünk biztonságos környezetről, ezért ha egy gyermek segítséget kér, azt minden alkalommal komolyan kell venni, már csak azért is, mert mindannyian felelősséggel tartozunk a környezetünkben élő összes gyerekért. A hitek és tévhitek felemlegetése mellett konkrét gyakorlati tanácsokkal zárult az előadás, amelynek résztvevői a végén kérdéseikre is választ kaphattak a pszichológustól.

Köszönjük a jelenlévőknek és mindenki másnak, aki részt vállal a gyerekek biztonságáért való kiállásban, és a gyermekbántalmazás minden formája ellen elleni fellépésben.

 

Együttműködésünk a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal.

Az alapítvány NEMECSEK Programja.

Ingyenes e-learning tananyag a szexuális erőszakról.

Május 27-én előadás és kerekasztal beszélgetés az online biztonságról.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Tájékoztató földi szúnyoggyérítésről

Hírek
Közzétéve:

Európai színtéren is bemutatkozott Civil Üzleti Iskolánk

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

Tegyünk együtt a Római-part tisztaságáért!