A Hajógyári-szigeten kezdtük a toklászos növények visszaszorítását – Közösségi kaszálás programunk önkéntesekkel

Hírek
Közzétéve:

A központi elvonások és a járvány hozta negatív gazdasági hatások hátrányosan érintették az önkormányzatokat, természetesen a harmadik kerületit is. Munkatársaink mindent megtesznek, hogy a kerületben élők e nehézségekből a lehető legkevesebbet érezzenek meg, ám igyekszünk többféle megoldást is találni egy-egy problémára.

Az összefogás és a közösségi programok, közösségi tevékenységek eddig is sikeresek voltak a kerületben.

Miközben önkormányzatunk és a Főkert Zrt. folyamatosan végzi a kaszálási munkálatokat, elindítottuk Közösségi kaszálás programunkat is, amelyhez elsőként a Polgármesteri Hivatal néhány dolgozója és az Óbudai Kutyás Egyesület tagjai csatlakoztak, hogy önkéntes munkájukkal hozzájáruljanak a harmadik kerület zöldfelületeinek karbantartásához, rendezettségéhez.

„Sajnos a városi környezet, illetve az eddigi rossz gyepgazdálkodás miatt kerületünkben is meglehetősen felszaporodott az egérárpa, latin nevén Hordeum murinum, amelynek kalásza, azaz toklásza kisgyermekekre és kutyákra is veszélyt jelent – mondta dr. Kerényi-Nagy Viktor, Óbuda-Békásmegyer főkertésze, a program egyik gazdája. – Így a Közösségi kaszálás keretében először a Hajógyári-szigeten kezdtük az egérárpa visszaszorítását.”

Az önkénteseinknek Rácz Ferenc Péter, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Biztonságszervezési és Üzemeltetési Főosztályának vezetője tartott balesetvédelmi oktatást, utána kezdődhetett is az Óbudai Kutyás Egyesülettel közös munka.

A városüzemeltetés munkatársai elektromos kaszával levágták a magas gyomot a kijelölt területen, önkénteseink pedig összegereblyézték, és a fák tövébe hordták. „A kaszálékot mulcsként a fák tövébe raktuk, így helyben komposztálódik, védi a fa tövét a kiszáradástól, a gyomosodástól, és a tövét így már kaszálni se kell, ezzel a módszerrel a törzssérülés megelőzhető, ráadásul a felesleges szállítással a környezetet sem terheljük.”

Hamarosan folytatjuk a programot, amelyre szeretettel várunk minden önkéntest, aki csatlakozna.

„Tudom, hogy e program csak rövid távon megoldás – magyarázza a főkertész. – Hosszú távon a gyepfelületek átalakítását szeretném megvalósítani, hogy a jelenlegi probléma jóval enyhébb mértékben jelentkezzen.”

Köszönjük minden önkéntes, minden résztvevő, minden munkatársunk segítségét!

 

Burján Ferenc alpolgármester örömmel csatlakozott az önkéntesekhez

 

Köszönjük a hasznos munkát, a péntek délutáni részvételt

 

dr. Kerényi-Nagy Viktor főkertész a projekt egyik ötletgazdája

 

A balesetvédelmi oktatás után kezdődhetett a gereblyézés

 

Hamarosan folytatjuk Közösségi kaszálás programunkat

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság