A III. kerületiek biztonságos egészségügyi ellátása a jövőben is biztosított

Hírek
Közzétéve:

Az Óbuda, Észak-Buda és az északi agglomeráció lakosságát is érintő fejlesztési elképzelések összhangban vannak az utóbbi évek egészségügyi fejlesztéseivel, azzal a koncepcióval, mely a Honvédkórháznak jelentős szerepet tulajdonít a III. kerületben, és a térségben élők ellátását illetően.

A III. kerületi lakosság és az agglomerációban élők fekvőbeteg-szakellátását jelenleg döntően tehát két intézmény biztosítja: a Honvédkórház és a Szent Margit Kórház.

A Szent Margit Kórház és a Honvédkórház tevékenysége jól kiegészíti egymást a III. kerületi betegek aktív fekvőbeteg-ellátásában. Az alapszakmák, vagyis a sebészet, általános belgyógyászat, szülészet-nőgyógyászat (a gyermekellátáson belül az újszülött ellátás és a fejlődésnerurológia) mellett olyan specialitások is elérhetők, mint a kardiológia, a gasztroenterológia, a nephrológia és művese ellátás, az onkológia és központi intenzív ellátás a Bécsi úti intézményben. Mindezek közel 200 ezer lakosnak nyújtanak magas színvonalú szolgáltatást.

A Honvédkórház Budapest északi régiójának sürgősségi központjaként nyújt folyamatos sürgősségi ellátást Észak-Buda, Észak-Pest és a környező pest megyei települések számára. Az óbudaiak emellett olyan ellátásokat vehetnek igénybe itt, amelyek a Szent Margit Kórházban nem elérhetők: baleseti sebészet, ortopédia, idegsebészet, újszülött intenzív (PIC), stb. Néhány speciális ellátás, csak más intézmény, mint pl. invazív kardiológa a Budai Irgalmasrendi Kórházban (BIK), a gyermekellátás a Bethesda Gyermekkórházban, míg neurológia az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben (OKITI) érhető el.

Az aktív fekvőbeteg-ellátás kiegészítéseként, folytatásaként a krónikus és rehabilitációs ellátás széles spektruma ugyancsak biztosított az óbudaiak számára a Szent Margit Kórházban. Összesen 80 ágyon három különböző rehabilitációs egység működik: kardiológiai, belgyógyászati, illetve mozgásszervi rehabilitáció. Az utóbbi jelentős szerepet vállal a neurológiai kórképek, elsősorban stroke nyomán keletkezett bénulások, valamint beszéd értési és képzési zavarok rehabilitációjában is.

Ezek mellett 70 ágyas krónikus belgyógyászat és 50 ágyas ápolási osztály is segíti a főleg idős betegek krónikus ellátását, hosszú távú ápolását addig, míg otthonukba vagy megfelelő intézménybe történő elhelyezésük nem biztosított.

Mindezekből jól látható, hogy Észak-Budán az elmúlt években egy jól egymásra épülő struktúra és ellátórendszer jött létre, ahol az ellátások döntő részében a betegek és beutaló orvosok számára is egyértelmű, hova kell fordulni a betegeknek, tehát racionálisak a betegutak.

Az eddig is működőképes kényelmes betegellátást tovább javíthatja, illetve hosszú távon is biztosíthatja a térség fekvőbeteg-szakellátását, ha a két kórház infrastruktúrája fejlesztésre, a pénzügyi és humánerőforrás kapacitásuk megerősítésre kerülnek.

Mindezt figyelembe véve a Budapesten várható szervezeti változtatások, esetleges kórház bezárások és építések várhatóan nem okoznak változást Óbuda-Békásmegyer lakossága számára, leszámítva az ellátást jelenleg is biztosító két intézmény további, reménybeli fejlesztését.

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság