A kerületi óvodák és iskolák is kapnak a súlyos allergiás reakció esetén használatos adrenalininjekcióból

Hírek
Közzétéve:

A polgármester tájékoztatta az óvodavezetőket, hogy minden, önkormányzati fenntartású óvodát ellátunk ezzel a súlyos allergiás reakció esetén használatos eszközzel. Dr. Kiss László jelezte továbbá: az óvodák mellett a harmadik kerületi alap- és középfokú tanintézmények mindegyikébe juttat az önkormányzat EpiPenből, erről a tankerület vezetését is tájékoztatta.

A beszerzés folyamatban van, de tekintettel a jelenlegi, megnövekedett igényekre országszerte, néhány hétig még eltarthat, amíg minden intézményünkbe tudunk juttatni (a beszerzésben nyújtott segítségért köszönettel tartozunk a Szent Margit Rendelőintézetnek).

Dr. Kiss László elmondta: a cél, hogy minden intézményben elérhető legyen az eszköz használatára kiképzett felnőtt minden napszakban, amikor ellátás folyik. Az ezzel kapcsolatos oktatás megszervezése folyamatban van mind az óvodapedagógusok, mind pedig az iskolában dogozó kollégák részére – egyrészt, hogy felismerjék a beavatkozást igénylő eseteket, másrészt, hogy azonnal be tudjanak avatkozni, és szakszerűen kezeljék az esetleges allergiás rohamokat.

Egy nemrégiben történt tragikus eset hívta fel a figyelmet arra, mekkora szükség lenne rá, hogy az intézmények rendelkezzenek ezzel az eszközzel, hogy hasonló ne fordulhasson elő. Egy hétéves, súlyos ételallergiával küzdő kisfiú anafilaxiás sokkot kapott – az életét sajnos nem tudták megmenteni. Az injekció beadásával hasonló esetekben időt lehet nyerni, amíg a segítség megérkezik.

Hazánkban az elmúlt hetekben figyelemfelkeltő kampány indult az anafilaxiával kapcsolatban, egyre többen és több helyen hangsúlyozzák, mennyi, súlyos allergiával küzdő gyermek él Magyarországon, és mennyi mindent tehetünk az életük és az egészségük megóvása érdekében, ha tájékozottak és felkészültek vagyunk.

Önkormányzatunk is e célokhoz kíván csatlakozni.

Az EpiPenről röviden:

  • Az autoinjektorban (a tollban) levő gyógyszer az adrenalin.
  • Allergiás vészhelyzetben az EpiPen használatának nincsen ismert ellenjavallata.
  • Az EpiPent csak a külső combba szabad beadni.
  • A 15 és 30 kg testtömeg közötti gyermekeknél az EpiPen Junior 150 mikrogramm oldatos injekció előretöltött tollban alkalmazása javallott.

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság