A legfontosabb tudnivalók kutyatartóknak az augusztus 20-i tűzijátékkal kapcsolatban

Hírek
Közzétéve:

Fontos, hogy a tűzijáték alatt lehetőleg ne sétáltassunk. Azokat a kutyákat, akik nem félnek, vagy a szükség úgy hozza, ilyenkor ne kisgyerek vigye le, és legyünk tisztában azzal, hogy az a kutya, aki tavaly nem félt, idén sajnos még megijedhet.

Mindenképpen legyen a kutyákon hám, erős póráz, és ami mindig fontos, de ilyenkor különösen, a biléta a gazdi telefonszámával. A bilétán jó, ha rajta van a kutya neve, a gazdi telefonszáma és a kutyus lakcíme. (Érdemes több telefonszámot is feltüntetni.)

Telefon legyen nálunk, amikor kivisszük az utcára. Emellett jó, ha van nálunk egy pluszpóráz is, talált kutyus esetére.

Ne hagyjuk magára kint a kertben, vigyük be a házba a tűzijáték idejére.

Ha megijed, képes bármit elkövetni, hogy kiugorjon a kerítésen, és elmeneküljön az őt fenyegető hang elől, akár a kerítésen is fennakadhat. Az ilyenkor eltűnt kutyák egészen kis százaléka ússza meg, és kerül vissza a gazdihoz. Minimum megsérülnek, de sajnos sok kutya nem tér haza soha többet. Elképesztő távolságot képesek megtenni ilyenkor, és ha megúszták, és nem ütötte el őket valami, akkor egy, másfél nap után kimerülten lerogynak pihenni valahol. (Sajnos szilveszterkor az éhesen elbújt, elfáradt kutyát még a hideg is veszélyezteti.)

Ha kutyát találsz az utcán, fotózd le, lehetőség szerint próbáld megfogni, ne hagyd magára! Nézd meg, hogy sérült-e, félénk vagy agresszív-e, van-e rajta biléta. Ha van, hívd a rajta lévő telefonszámot. Ha valamiért nem befogható, akkor óvatosan kövesd.

Te is segíthetsz, és leveheted a terhet ilyenkor az állatmentők válláról, ha egy ügyeletes állatorvossal kiderítitek, hogy ki a gazdi, és amíg átadod a családjának, addig befogadod.

Készíts posztot, és hogy ne kavarodjon el, tedd be a nagyobb (helyi) kutyás csoportokba, hogy minél előbb jó sok gazdihoz eljusson a hír. Ha sikerült megtalálni a gazdit, ne töröld a posztot, de fontos, hogy az EREDETI POSZT elejét módosítsd egy, „MÁR OTTHON VAN” felirattal. Ha ezt nem teszed meg, a végtelenségig osztjuk feleslegesen, elvéve a felületet a valós problémáktól.

Kérdezd meg a környéken sétálgató embereket, hogy ismerik-e a kutyát.

Ha a tűzijáték közelében laksz, érdemes este elsötétíteni, és bármit hallgatni, ami eltereli a figyelmét a kintről jövő hang- és fényhatásokról. Hagyjuk, hadd keresse meg a számára biztonságos helyet a lakásban, és ha ott jól érzi magát, ne mozdítsuk ki onnan.

Szeretgesd, tereld el a figyelmét játékkal, jutalomfalattal, ha partner benne. Ha szükséges nyugtatózni, mindenképp orvossal egyeztess! Sajnos sok kutya járt már úgy, hogy ugyan álmos lett, de közben rettegett… (Még védekezni sem tud ilyenkor.) Fontos, hogy az állatorvos mondja meg, hogy miből mennyit adjunk be nekik, hogy ne féljenek.

NE HAGYD EGYEDÜL!

Egész évben hű társunkat egy buli miatt ne hagyjuk otthon egyedül rettegni, most neki van szüksége ránk. Sokan tévesen gondolják azt, hogy ha fél a kutya, akkor csak erősítjük a félelmét azzal, ha ölbe vesszük, és vigasztaljuk. Én is így gondoltam sajnos anno. Nagy hiba volt. Nyugtassuk meg, engedjük, hogy felmásszon ránk, vagy hogy szorosan odabújjon, ha neki az jelent megnyugvást.

Az ügyeletes állatorvosok listáját megtaláljátok az összes óbudai kutyafuttatóban a belső etikett-táblákon, de bárhol vagy az országban, a Google segít.

Mindig tanulunk mi is valami újat évről évre, és egy kezdő gazdinak is jó, ha évente összeszedjük a tűzijátékkal, petárdázással járó ünnepeink „átvészelésével” kapcsolatos tudnivalókat.

És egy kis álmodozás: ha varázsolhatnék, akkor azt kérném, hogy legyen hangtalan tűzijáték a Duna felett (bizonyos országokban már használják, egyre népszerűbb), szép lenne, ha a Duna-parton fényfestéssel díszítenének fel néhány épületet az ünnep szellemében, és ha a rakparton István a király szólna, hogy együtt énekelhessük.

Ettől biztosan nem riadna meg senki, és kisgyerekes, kutyás, cicás, hörcsögös család együtt élvezhetné az ünnepet.

Az Óbudai Kutyás Egyesület ÓKE csoportban is megjelent ez az írás, ha eszedbe jutott a tűzijátékkal kapcsolatban még fontos kutyás tudnivaló, kérlek, hogy hozzászólásban egészítsd ki a posztot. Köszönöm.

Ezek az információk sok-sok kutyust megmenthetnek a tragédiától és a családjukat az ezzel járó borzalmaktól. Vigyázzunk rájuk!

Gáspár Zsófi,

Óbudai Kutyás Egyesület,

elnök

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság