„A legjobbat kínálni, azt, amelyre mind ráismerünk, ha találkozunk vele” – Megjelent önkormányzatunk gasztronómiai kiadványa

Hírek
Közzétéve:

„Nagyon felértékelődtünk egymás számára. De maga a cukrászda, egy csésze kávé, a normalitás is” – foglalja össze a könyv egyik szereplője vendég és vendéglátóhely viszonyát, a koronavírusos idők okozta károkat, örömöket, tanulságokat.

30 (azaz 31) ünnepi receptet rejt a kiadvány, emellett a közös kalácssütés gyógyító erejéről, az újranyitás mámoráról, a hazai alapanyagok és a fenntarthatóság kapcsolatáról, az óbudai vendéglátás presztízséről is olvashatnak a Vendégkönyvben.

„Ebben a kiadványban recepteket gyűjtöttünk össze, de könyvünk sokkal többről szól. Azok előtt hajtunk fejet, akik Óbuda-Békásmegyeren akkor is főztek ránk, gondoskodtak rólunk, és dolgoztak értünk, amikor ez nagyon nem volt magától értetődő. Ennek a kerületnek a vendéglátóhelyek a szíve és a lelke, a múltja és a jövője. Szeretném megköszönni mindenkinek – nem csak a könyvbe került helyeknek – a kitartását, az erőfeszítéseit, és engedjék meg, hogy ezzel a kiadvánnyal is kifejezzük: nagyon büszkék vagyunk a teljesítményükre. A harmadik kerület sokszínű, szédítően gazdag kínálatára és messze földön híres gasztronómiai kultúrájára” – írja dr. Kiss László polgármester köszöntőjében.

A könyvben szereplő vendéglátóhelyek között vannak kisebbek és nagyobbak, nagy múltúak és egészen újak is. Nyüzsgő-forgalmas nagykonyhák, modern bisztrók, hangulatos delikátok, napsütötte cukrászdák, családias kisvendéglők.

Ugyan mindenkit másként, eltérő mértékben tett próbára a koronavírus-járvány az elmúlt közel két évben, de alapvetően határozta meg a működésüket, és súlyos akadályokat gördített szinte mindenki elé.

Röviden bemutatjuk azokat is, akiknek köszönhetően a harmadik kerület a fővárosi gasztronómiai élet és mindenféle történelmi kulináris kirándulás sarokköve. Tőlük – konyhafőnököktől, séfektől, cukrászoktól – lesz több ez a könyv egyszerű receptgyűjteménynél, és lesz súlya, története, múltja minden falat karácsonyi klasszikusnak.

A kiadványt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat készítette karácsonyra a munkatársainak, az intézményei dolgozóinak, a partnereinek. Nem vagyunk se gasztroszakírók, se gasztrofotósok, se foodstylistok, sem pedig étterem- vagy ételkritikusok. De nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ez a könyv megszületett. Egészen megható látni, mennyiféle vendéglátóhely, hány évszázadnyi tudás, mennyi szakember tapasztalata, kreativitása és kitartó munkája adódik össze ezen a földrajzi területen, amit harmadik kerületnek nevezünk, és jó érzés, hogy ennek egy szeletét meg tudjuk mutatni ezen a 120 oldalon.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a kiadvány elkészítésében. Fogadják könyvünket szeretettel – kellemes ünnepeket és jó étvágyat kívánunk!

A Vendégkönyv: ünnepi ízek Óbudán – 30 vendéglátóhely, 30 recept korlátozott számban kapható a Fő téri Esernyősben.

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság