A lengyel mártírok tragédiája mindannyiunk tragédiája – Április 13. a katyńi bűntény áldozatainak emléknapja

Hírek
Közzétéve:

A szovjet hadifogságba esett lengyel tisztek és főtisztek 1940-ben történt lemészárlása, e tömeggyilkosság évtizedeken át tartó elhallgatása, majd a brutális vérengzés felelőseinek, körülményeinek meghamisítása valamennyiünk tragédiája. A sztálinista önkény megsemmisítette az áldozatok kilétére vonatkozó dokumentációt, így fordulhat elő, hogy nem is ismerhetjük valamennyi kivégzett nevét.

Budapest volt az első főváros Közép-Európában, ahol a katyńi tömeggyilkosság áldozatai előtt tisztelegve emlékpark épült: a harmadik kerületi katyńi mártírok parkja. Hogy soha ne feledjük: a Vörös Hadsereg agressziója ellen országukat védő lengyel hazafiak közül a harcok során 250 ezren estek szovjet hadifogságba, akik közül 1940 áprilisában és májusában Sztálin parancsára becslések szerint több mint 22 ezer foglyot mészároltak le a Katyń melletti erdőben és más közeli helyszíneken.

A tömeges kivégzésnek magyar áldozatai is voltak: a Korompay Emánuel Aladár, a Varsói Egyetem magyar lektora és a szintén magyar származású Oskar Rudolf Kuehnel. Minden évben április 13-án, az emléknapon lerójuk tiszteletünket a mártírok emléke előtt, az idei évben testvérvárosunk, Varsó Bemowo kerületének delegációjával együtt tartottunk koszorúzással egybekötött megemlékezést a harmadik kerületi katyńi mártírok parkjában.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság