A malenkij robot óbuda-békásmegyeri áldozataira emlékeztek

Hírek
Közzétéve:

2015. november 6-án a Szovjetunióba malenkij robotra elhurcolt óbuda-békásmegyeri áldozatok tiszteletére tartottak megemlékezést a Békásmegyeri Közösségi Házban. Az eseményen részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, és Theisz Bálint, Bús Balás polgármester kabinetfőnöke, ünnepi beszédet mondott a Német Nemzetiségi Önkormányzat, Óbuda-Békásmegyer és a Braunhaxler Egyesület nevében: Neubrandt Istvánné elnök és Pappné Windt Zsuzsanna elnök, valamint Menczer Erzsébet, a SZORAKÉSZ elnöke, a gulág Emlékbizottság tagja.

malenkij robot megemlékezés_3„1945-ben, a háború végén a 16–45 év közötti férfiakat elhurcolták, „jóvátételként“ kényszermunkára kellett menniük a Szovjetunióba. Az orosz katonák – a magyar kommunisták segítségével – azt terjesztették, hogy „malenkij robot“, csak egy kis munka, és utána nemsokára visszajöhetnek. Volt olyan is, akit pizsamában, köntösben vittek el egy „kis munkára“.

Soha többé nem tért haza.

Sokan már útközben meghaltak, de voltak néhányan olyanok is, akiknek sikerült megszökniük. A Vörös Hadsereg elsősorban a német lakosságú településeken szedte össze a civileket, de a viszontagságok következtében meghalt, vagy megszökött civilek „pótlására” útközben bárkit beránthattak a sorba, hogy a létszám teljes legyen.

Így 1945 januárjának első napjaiban Óbuda szinte teljes férfilakosságát gyalogmenetben hajtották a Duna mentén, majd Romániából már marhavagonokban folytatták az utat a nagy Szovjetunióba.” – részlet a Német Nemzetiségi Önkormányzat, Óbuda-Békásmegyer és a Braunhaxler Egyesület fennállásának 20. évfordulójára, 2014-ben kiadott „A braunhaxlerek” című könyvéből.

Az emlékév fővédnöke Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere.

malenkij robot megemlékezés_2

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság