A nárcisztól a kert és a lélek is megszépül: a Magyar Hospice Alapítvány idén virághagymákat ajándékozott

Hírek
Közzétéve:

Az 1991-ben létrejött alapítvány végstádiumú daganatos betegeket és családjaikat támogatja. Céljuk, hogy a testi tünetek enyhítésével, az életminőség javításával és a családokhoz való odafordulással ez az időszak is méltó és értékes legyen. Tudta, hogy minden tevékenységük térítésmentes?

Ahhoz azonban, hogy ezt folyamatosan biztosíthassák, széles társadalmi összefogásra van szükség.

Sok éve, hogy az alapítvány a partnerkerületekkel közösen szervez október tájékán nárciszültetést. Óbuda-Békásmegyer kisebb-nagyobb gyermekei is mindig örömmel várják az őszi eseményt, amikor a virághagymákat a kerületek egy-egy közterületén együtt ültetik el, hogy tavasz közeledtével közösen örülhessenek a rák elleni küzdelmet és reményt szimbolizáló kedves, sárga nárciszoknak.

Idén nem rendezhették meg hagyományos formában a hospice világnaphoz kapcsolódó eseményeket, ám épp emiatt tartották még inkább fontosnak, hogy a reményt szimbolizáló nárciszokat idén is elültessék. Annyi virághagymát oszthattak szét, hogy 15 iskola és óvoda ültethette el őket a saját kertjében. Ez a program jó apropó volt ahhoz is, hogy beszélgethessenek az életről és az elmúlásról, örömről és bánatról, a segítségnyújtás szükségességéről a kisebbekkel.

Halottak napja közeledtével kiemelten fontosnak tartja a Hospice Alapítvány, hogy a halál, a betegség, az elmúlás társadalmi tabuját tovább oldják. Mint írják: „Tudjuk, hogy ez az időszak sokak számára fájdalmas: akár már elvesztettek valakit, vagy most vár rájuk a gyász nehéz folyamata, vagy olyan szerettük, ismerősük van, aki súlyos betegséggel küzd, melyben ápolják, támogatják őt, miközben valóságos a veszteség lehetősége is. Gyakran tapasztaljuk, hogy megfelelő szavak, beszélgetések híján a társadalmunkban mélyen gyökerező és a halált övező tabuk közepette mennyire magára maradhat egy-egy ember a kétségeivel, magával a gyásszal. Alapítványunk majd 30 éve a végstádiumú betegek ápolása, szeretteik segítése mellett fontos szemléletformáló tevékenységet is folytat.”

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat is elkötelezett a daganatos betegek élethosszig tartó méltó ellátása mellett, és támogatja a Hospice Alapítvány tevékenységét.

Ha az alapítvány munkájáról bővebben tájékozódna, lépjen kapcsolatba velük, az alábbi oldalakon pedig követni tudja őket.

www.hospicehaz.hu
https://www.facebook.com/Magyar.Hospice.Alapitvany

https://www.instagram.com/magyarhospicealapitvany/

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság