A nők elleni és a családon belüli erőszakról indít konzultációt az Európai Bizottság

Hírek
Közzétéve:

A konzultáció – amely május 10-ig érhető el a testület honlapján – elsősorban a civil szervezeteket és az esélyegyenlőségért felelős testületeket célozza, de a nemzeti hatóságok és kormányok is részt vehetnek benne. Az összegyűjtött információkat a bizottság az erőszak megelőzésére és leküzdésére irányuló jogalkotás előkészítéséhez kívánja felhasználni.

Karanténban fokozódik az erőszak – Kik a legkiszolgáltatottabbak?

Az Európai Bizottság kutatásai szerint a nők elleni erőszak a leggyakoribb formája a nemi alapú megkülönböztetésnek, míg a családon belüli erőszak gyerekeket, fogyatékossággal élőket, időseket és férfiakat is érinthet. A felmérések szerint az európai nők 33 százalékát éri nemi alapú erőszak, amely tovább fokozódott a világjárvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések miatt.

A konzultáció elindításának előzményeként az Európa Parlament képviselői megállapították, hogy a válság alatt a nők elleni erőszakra nem volt megfelelő válaszuk a tagállamoknak. Felméréseik arra is rámutatnak, hogy a nemi alapú erőszaknak a legkiszolgáltatottabbak a migráns nők, a vidéki, a hajléktalan és a roma nők, valamint az LMBTQ közösség tagjai.

Minden ötödik magyar nő és minden tizedik magyar gyermek érintetett

Összegyűjtöttünk néhány, hazánkra vonatkozó statisztikai adatot a témában, a területen dolgozó magyar civil szervezetek közlései alapján.

Minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről, állítja a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület). A szervezet azzal a céllal jött létre több mint 25 évvel ezelőtt, hogy a nők és a gyerekek ellen elkövetett erőszakkal szemben lépjen fel, egyéni, közösségi és társadalmi szinten. E szomorú statisztika szerint Magyarországon több mint 760 000 nő érintett. És jelenleg is több mint 226 000 magyar nő él fizikailag is bántalmazó kapcsolatban.

Hazánkban a 15 éven felüli nők 28 százaléka, több mint 1 millió 124 ezer nő válik élete során a nők elleni fizikai és/vagy szexuális erőszak valamely formájának áldozatává, hivatkozik a Patent Egyesület az Európai Unió Alapjogi ügynöksége reprezentatív kutatására. A Patent Egyesület a nők elleni erőszak áldozatainak és a reprodukciós jogaikban sértettek számára nyújt jogi és pszichológiai segítséget.

Magyarországon minden tizedik gyermek veszélyeztetett a saját családjában, áll a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány egy korábbi gyermekjogi jelentésében. Az alapítvány munkáját a harmadik kerületben is jól ismerjük, hiszen Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a szervezet szakembereivel hosszú távú együttműködésbe kezdett még a tavalyi évben a gyermekek elleni erőszakcselekmények megelőzése, és ha szükséges, kezelése érdekében.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság