A Világ Igazára emlékezünk – 127 éve született Reviczky Imre, az embermentő ezredes

Hírek
Közzétéve:

Reviczky Imre ezredes a második világháború alatt üldözött emberek ezreit mentett meg a pusztulástól. Születésének 127. évfordulóján tisztelegünk emléke előtt.

Évről évre felidézzük Reviczky Imre kivételesen példamutató életútját november 4-én, születésének évfordulóján, nagyrabecsülésünk és tiszteletünk kifejezéseképpen.

Több ezer megmentett élet

Reviczky Imre a nagybányai X. munkaszolgálatos-zászlóalj parancsnokaként közel negyvenezer román és zsidó munkaszolgálatos sorsa felett rendelkezett. Hatalmát arra használta, hogy javított parancsnoksága alá tartozó a munkaszolgálatos emberek ellátásán, megtiltotta a bántalmazásukat, 1944-ben pedig segítette román foglyok szökését.

Szintén 1944-ben Reviczky Imre – ekkor még – alezredes több ezer zsidó férfit hívott be munkaszolgálatra, köztük 18 éven aluliakat és 48 éven felülieket is, így mentve meg őket a deportálástól, a majdnem biztos haláltól. A nyilasok végül letartóztatták, és a sopronkőhidai fegyházba zárták.

Meghurcolás és elbocsátás

Reviczky Imrét ugyan 1945 után ezredessé léptették elő, ám később meghurcolás lett az osztályrésze. 1950. február 1-jén elbocsátották a hadseregből, két évvel később pedig megfosztották nyugdíjától.

Román és zsidó szervezetek nyomására 1956-ban, alig néhány nappal a magyar forradalom kitörése előtt a kormányszervek elismerték hősiességét, és visszaadták megvont nyugdíját. Reviczky Imre azonban ezt már nem élvezhette, 1957 február 16-án meghalt.

Emlékkő Óbudán

Reviczky Imre az üldözöttek megmentéséért tett cselekedeteinek elismeréseként posztumusz Világ Igaza kitüntetésben részesült, amely a nem zsidó embereknek adható egyik legmagasabb izraeli állami kitüntetés. A jeruzsálemi Jad Vasem intézet ítéli oda azoknak a hősöknek, akik a holokauszt idején életük kockáztatásával zsidó embereket mentettek.

Reviczky Imre emlékét Óbuda-Békásmegyeren is ápoljuk. A harmadik kerületi Reviczky ezredes utcában kialakított kis parkban emlékkő hirdeti a Világ Igazának máig érvényes példamutatását.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság