Ágaprítási program

Hírek Kiemelt hírek
Közzétéve:

Önkormányzatunk térítésmentes ágaprítási lehetőséget biztosít a jelentkező III. kerületi lakosoknak a rendelkezésre álló kapacitás erejéig.

Az ágaprítás egyik legfőbb előnye a helytakarékosság, ugyanis a gallydarálás során a tizedére esik össze a nyesedék össztérfogata. Fontos, hogy az elszáradt vagy visszametszett ágakat, gallyakat ledarálva keletkező szervesanyag-halmot mulcsozással vagy akár komposztálva, tápanyagként vissza tudjuk juttatni a saját táptalajukba.

AZ ÉGETÉS TILOS, HISZEN A ZÖLDHULLADÉK ÉGÉSE NAGYON NAGY FÜSTÖT, LEVEGŐSZENNYEZÉST OKOZ!

Mire tudjuk használni az ágaprítékot?

Értékes, zöld anyag, kiválóan lehet belőle talajtakaró mulcsot készíteni díszkertekbe, illetve gyümölcsfák, bokrok alá. Kellően vastag rétegben terítve védi a talajt, a kultúrnövényeket, és nem engedi az elgazosodást és a talaj kiszáradását. Az ágapríték ott marad, ahonnan származik, így a környezeti egyensúlyra is ügyelünk. Visszaadjuk a fát a földnek. (Mulcsnak soha nem alkalmas a diófa és vadgesztenye darálék, valamint a fertőzött és gombás fák aprítéka!)

Részvételei feltételek:

  • a pályázó rendelkezik a III. kerületben kertes ingatlannal vagy telekkel,
  • ingatlanonként maximum 3 köbméter aprítása történik meg,
  • aprítani kívánt ágakat az ingatlan elé kell kirakni, mert az ágaprító berendezés és az azt működtető személyzet az ingatlan területére nem lép be,
  • az ágaprítás után fennmaradó mulcs, komposztálás céljából a helyszínen marad,
  • kizárólag 15 cm körátmérőjű alatti, földmentes ágakat aprítanak, a kirakott aprítanivalóban nem lehet: falevél, sitt, kő, deszka, raklap és bútorlap stb.
  • az aprítást március 20. és 24. között végezzük, a pontos napjáról a jelentkezést követően e-mail-t küldünk.

Jelentkezni a fenti feltételek elfogadásával lehet az obuda.hu/agapritas oldalon 2023. március 13., hétfő 8 órától az erőforrás erejéig, illetve március 16., csütörtök 16 óráig.

Az igényeket – a rendelkezésre álló erőforrás erejéig – folyamatosan fogadja be az önkormányzat elektronikus rendszere. A határidő lejárta után, illetve a korlátozott erőforrás kimerülése után már nem áll módunkban az igényeket rögzíteni, megértésüket köszönjük!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság