„Ahova estél, ott maradsz.” – Április 16. a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

Hírek
Közzétéve:

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A tegnapi napon az Óbudai Zsinagóga falán elhelyezett emléktáblánál koszorúztunk és hajtottunk fejet valamennyi áldozat emlékének tiszteletére.

Ahova estél, ott maradsz.
A mindenségből ezt az egyet,
ezt az egyetlen egy helyet,
de ezt azután megszerezted.

Menekül előled a táj.
Lehet az ház, malom vagy nyárfa,
minden csak küszködik veled,
mintha a semmiben mutálna.

De most már te nem is tágitasz.
Megvakitottunk? Szemmel tartasz.
Kifosztottunk? Meggazdagodtál.
Némán, némán is reánkvallasz.

(Pilinszky János: Egy KZ láger falára)

Hazánkban is mindazok, akiket a náci hatalom és a velük együttműködő magyar hatóságok vallásuk, bőrszínük, etnikai hovatartozásuk, politikai nézeteik, szexuális irányultságuk miatt üldözött, ahogyan a fogyatékossággal élő emberek szintén, a megsemmisítő törekvések célpontjaivá váltak. Gettóba, internálótáborba, kényszermunkára, munkaszolgálatra, megsemmisítő lágerekbe hurcolás várt rájuk, vagy már idehaza kivégzés.

Embertelen törvények már korábban

Április 16-án, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján annak állítunk emléket, hogy 1944-ben e napon kezdték meg a hazai zsidóság gettóba zárását. Ám az igazságtalan és embertelen törvények árnyékában már jóval korábban sok magyarországi üldözött – nemcsak zsidó – közösség állandó rettegésben élte mindennapjait.

És a holokauszt borzalmai Óbuda népét sem kímélték. Már 1942-től számos óbudai zsidó férfit hívtak be munkaszolgálatra, és ez csupán a kezdet volt…

Több száz fogollyal végeztek, akár a nyílt utcán

„A kerület csillagos házaiból, téglagyáraiból embertelen körülmények között elhurcolták a megmaradt zsidó lakosságot, és gyalog hajtották a Bécsi úton nyugat felé. Az óbudai téglagyárakba zsúfolt zsidók halálmenetei 1944. november elejétől indultak, amelynek során a nyilasok több száz fogollyal végeztek, akár a nyílt utcán… A holokauszt során a helyi zsidó közösség csaknem teljesen megszűnt létezni,” olvashatjuk Óbuda története című az Óbuda Múzeummal közösen kiadott átfogó kötetünkben.

Pályázat a roma áldozatoknak emléket állító alkotásra

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. Dr. Kiss László polgármester, Győrfi László, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség alelnöke és Tóth Gábor, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség kabinetfőnöke koszorút helyezett el az emléktáblánál.

Óbuda-Békásmegyeren több emlékhely tiszteleg a holokauszt magyarországi áldozatainak emléke előtt, amely mellé hamarosan újabb kerül elhelyezésre. A Képviselő-testület határozott nyilvános pályázat kiírásáról a roma holokauszt áldozatainak méltó emléket állító köztéri alkotás létrehozására kerületünkben.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság