Ars Sacra Fesztivál – Spirituális tárlatvezetések az Óbudai Múzeumban és a Goldberger Textilipari Gyűjteményben

Hírek
Közzétéve:

Az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódóan az Óbudai Múzeum izgalmas programja szakrális és kultúrtörténeti szempontból is érdekességeket kínál a résztvevőknek. A rendhagyó tárlatvezetésre szeptember 8-án szerdán 17.00–18.00 között Szakrális bolyongás a labirintusok világában címmel kerül sor.

Az Orosz Diána, művészettörténész-muzeológus vezetésével zajló „bolyongás” a napjainkban is közkedvelt lépegetős játékok típusait és azok szimbólumvariánsait vizsgálja. A könyvkiadáshoz szorosan kapcsolódó játékmezők, képes, metszetes játéktáblák története és tipológiája egy mélyebb, az egész európai kultúrát végig kísérő szimbólumra, a labirintusra nyit széles értelmezési kaput. A résztvevők választ kapnak arra, hogy az ókori görög és latin kultúrában megszülető mitológiai szimbólum, a középkor folyamán hogyan válik fokozatosan az élet-halál sorsjáték jelképévé.

Végül bepillantást nyerhetnek a szabadtéri ugróiskola majdnem 600 éves történetébe is, amelyet magyar területen beszédesen „kápolnás” játéknak is hívtak.

 • Időpont: 2021. szeptember 8., szerda, 17.00–18.00
 • Létszám: maximum 15 fő
 • Regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu
 • Tárlatvezető: Orosz Diána, művészettörténész-muzeológus
 • A tárlatvezetésre a „Játék a városban” című kiállításban kerül sor.
 • A program ingyenes, védettségi igazolvánnyal látogatható.

 

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény tematikus tárlatvezetésén a kék szín spirituális jelentés tartalmának és kultúrtörténeti vonatkozásait járhatják körbe. Az „égi kék”. A kék pigmentpor diadalútja című tematikus tárlatvezetés és ásványbemutató során azonban nem csak kék szín jelentéstartalmaival, változataival, hanem kinyerésükkel, felhasználásukkal is megismerkedhetnek a látogatók. A kék szín megannyi változata – a cölinkék, lapis lazuli, kobaltkék, azúrkék – a középkori művészeti és festészeti színhierarchia értelmében az égi királyság, a mennyország és Mária szimbólumává vált. A keresztény művészetben, a katolikus liturgiához kapcsolódó, a bűnbánatot, a szent fegyelmet jelképező liláskék, a későbbiekben a lila szín is szakrális szimbólum volt.

A tematikus tárlatvezetés során a kék pigmentporok és a velük szoros kapcsolatban álló indigo tinctoria növényből nyert indigókék történetét és alkalmazásukat a gyakorlatban is megismerhetik, hiszen egy ásványi pigmentporokat és festékeket bemutató középkori fonal-és kelmefestő műhelybe is betekinthetnek az érdeklődők. Ennek során a kékfestés és a színes kartonnyomás technikája, és a bennük rejlő „kék gőzös” ördögi erők komplex háttértörténete is világossá válik.

 • Időpont: 2021. szeptember 10., péntek 17.00–18.00
 • Létszám: maximum 15 fő
 • Regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu
 • Tárlatvezető: Orosz Diána, művészettörténész-muzeológus
 • A tárlatvezetés ingyenes, védettségi igazolvánnyal látogatható.

Részletes programok: https://ars-sacra.hu

 

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság