Az adventi koszorú lakástüzet is okozhat, ha nem vigyázunk! – A legfontosabb tudnivalók, óvintézkedések

Hírek
Közzétéve:

Sokan tűzveszélyes dekorációval, adventi koszorúval díszítjük otthonunkat ezekben a hetekben. Akár mi magunk készítjük el a koszorút, akár készen vásároljuk, nagyon fontos, hogy a gyertyák alatt legyen nem éghető (elsősorban fémből készült) alátét. Emellett azonban a koszorú elhelyezésére is figyelni kell.

Fontos, hogy a koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, hiszen a tűz könnyen átterjed a koszorúról az asztalon lévő tárgyakra, függönyökre, ablakkeretekre.

A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk. Sose hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül! A lakásban lévő, egyre több műanyagot tartalmazó tárgy és bútor miatt sajnos manapság gyorsabban terjed a tűz, mint ötven évvel ezelőtt, és több mérgező füst is keletkezik.

Minél hamarabb észrevesszük, hogy kigyulladt valami a lakásban, annál nagyobb eséllyel tudjuk azt saját kezűleg eloltani. Tavaly 49 lakástűz keletkezett adventi koszorúk miatt, adta hírül az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Idén pedig eddig már 5950 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, ezek során 482 ember szenvedett füstmérgezést, és sajnos 87-an meg is haltak.

Általános segélyhívó: 112

Tűzoltók: 105

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

2023-ban megszépült a Bárczi Géza utca környéke

Hírek
Közzétéve:

Május 15-én újra ingyenes jogsegély és gyermekjogi tanácsadás a harmadik kerületben

Hírek
Közzétéve:

Vidám pillanatok a tavasz köszöntésére