„Az alkotás komolyabb értéket akkor képvisel, ha érzelmeket vált ki” – Megnyílt a IV. Óbudai Képzőművészeti Tárlat

Hírek
Közzétéve:

A kiállítássorozat célja, hogy a városrészhez szorosabb-tágabb összefüggésben kapcsolódó, a kerület sajátosságaira reflektáló friss és színvonalas kortársművészeti alkotásokat mutasson be.

A kétfordulós, nyílt beadású pályázaton részt vehetett minden olyan professzionális alkotóművész, aki művészi tevékenységét hivatásszerűen végzi, csak a kiírásban szereplő témára reflektáló, más kiállításon és korábbi pályázaton még nem szerepelt, új képzőművészeti alkotásokkal. A 2016-os „Óbuda-Aquincum, személyes utak egy antik világba”, illetve a 2017-ben „SZINDBÁD – ÓBUDA” címmel megrendezett, tematikájukban a kerület múltjának máig nyúló hatásával foglalkozó sikeres kiállítások után a pályázat kiírói a jelen mindennapjai felé fordították a figyelmünket. Az idei téma a következő volt: „NAP MINT NAP – jelen idő Óbudán.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a kiállítás megnyitóján elmondta: Legyen szó irodalomról, zenéről vagy képzőművészetről, az alkotás komolyabb értéket akkor képvisel, ha érzelmeket vált ki, továbbgondolásra ösztönöz. Hozzátette: a mostani kiállítás kvalitásos anyagáért már látatlanban is szavatol az alkotói névsor, és ha a tárlat megtekintése után a látogatók úgy érzik majd, hogy az eddigi három dimenziós tájékozódásunk Óbuda vonatkozásában egy újabb-, a művészi értelmezés negyedik dimenziójával bővült, akkor bátran ki lehet jelenteni, hogy a képzőművészeti pályázat elérte célját.

A tárlat megnyitóján megtörtént a várva-várt eredményhirdetés is. A beérkezett alkotások közül a zsűri kiválasztotta az első három helyezettet, emellett Bús Balázs polgármester, a T-Art Alapítvány, az Óbudai Múzeum, valamint Tenk László festőművész  különdíjat ajánlott fel.

A T-Art Alapítvány különdíját Németh Géza „A Duna” című képe, Tenk László különdíját pedig Lévay Jenő „Hangfríz I.” című alkotása kapta. Az Óbudai Múzeum különdíjában Bács Emese részesült „Óbuda nyáron” című alkotásáért, míg Óbuda-Békásmegyer polgármesterének különdíját Szabó Ábel nyerte el a „Kilátás a HÉV-ből” című képéért.

III. helyezést ért el a pályázaton: Lévai Nóra a „két kendő” című alkotásáért,

II. helyezésben részesült Németh Marcell a „Szabadtér I.” című munkájáért,

I. helyezett pedig Ódor Bence István lett a „Jelen idő Óbudán” című művével.

A IV. Óbudai Képzőművészeti Tárlat kuratóriumának tagjai voltak:

Balogh Péter, ügyvéd, műgyűjtő

Nagy T. Katalin, művészettörténész

Szurcsik József, Munkácsy-díjas festőművész

Völgyi Miklós, műgyűjtő

Gratulálunk a díjazottaknak és a kiállításon szereplő minden alkotónak, a kerületi művészetkedvelőket pedig várjuk, hogy találkozzanak az óbudai múlt és a jelen művészi formába öntött impulzusaival.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság