„Az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények” – Október 4. az állatok világnapja

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

A világnap ráirányítja a figyelmet az állatok jogaira és jólétük érdekében cselekvésre buzdít minket. Minden évben október 4-én, Assisi Ferenc, az állatok védőszentjének ünnepén tartjuk e napot. Mi itt, Óbuda-Békásmegyeren elkötelezetten támogatjuk az állatok védelmét és a felelős állattartást szolgáló törekvéseket, hozunk is ezekre aktuális példákat cikkünkben.

Két évvel ezelőtt éppen október 4-én, az állatok világnapján született meg Magyarország első állatvédelmi kódexe. A kezdeményező Állatorvostudományi Egyetem mellett az okmányt 14 másik intézmény, többek között az Országos Rendőr-főkapitányság és a Fővárosi Állat- és Növénykert írta alá, és azóta is számos szervezet csatlakozott a kódexhez, ahogyan további jelentkezőket szintén szívesen fogadnak.

Minden állat egyszeri és megismételhetetlen

„Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény szellemében az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, minden állategyed egyszeri és megismételhetetlen,… valamint az állatokkal szembeni kegyetlenség és az emberek elleni erőszak szoros összefüggése immár tudományosan igazolt.” Olvashatjuk az első magyar állatvédelmi kódex bevezetőjében.

Az állatok védelmében született etikai szándéknyilatkozat – amely nemcsak a társállatok, hanem valamennyi állat védelmére jött létre – példátlan összefogás eredménye. Az aláírók: a tudományos élet képviselői, a különböző kormányzati szervek és a civil szféra tagjai önkéntes elkötelezettséget vállalnak a szakmai alapokon és együttműködéseken nyugvó állatvédelem mellett.

Védett fajok a kerületi Gőtés-tóban

A harmadik kerületi Gőtés-tó környékére sokan járunk pihenni, gyönyörködni a természet szépségében. A legklímabarátabb kerületként kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a tó különleges flórája és faunája sokáig megmaradjon nekünk.

A Gőtés-tó bár a főváros kezelése alá tartozik, a környezetében élők és önkormányzatunk is igyekszik megóvni környezeti értékeit. Így a nyáron kihelyeztünk tájékoztatótáblákat, amelyek a területen előforduló – köztük védett – fajokra hívják fel a figyelmet.

Várunk az I. Óbudai Kutyanapra!

Szeptemberben ismét térítésmentesen igényelhettek lebomló kutyakakis tasakot a kerületi gazdák, fejenként egy 8 tekercset tartalmazó csomagot. Köszönjük, hogy ilyen sokan éltek a lehetőséggel és velünk óvják a közterületek tisztaságát és támogatják a környezetbarát szemlélet elterjedését kerületünkben.

Az állatok világnapja alkalmából az I. Óbudai Kutyanapra várunk minden érdeklődőt a Hajógyári-szigetre. A vasárnapi egész napos programon többek között etológus, kutyafotós, trénerek, kutató-mentő kutyások gondoskodnak a hasznos kikapcsolódásunkról.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság