Figyelemfelhívó táblákat helyeztünk el a Gőtés-tó körül

Hírek Zöld iroda
Közzétéve:

A harmadik kerületi Gőtés-tó környékére sokan járnak megpihenni, élvezni a természet adta kincsek szépségét. A legklímabarátabb kerületként kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a zöld sziget vadregényes tája és élővilága sokáig megmaradjon nekünk. 

A Gőtés-tó bár a főváros kezelése alá tartozik, azonban – a kerület lakosaival együtt – mi is igyekszünk tenni a környezeti értékeinek megóvásáért. Önkormányzatunk nagy hangsúlyt fektet a tó életterének védelmére és az ide látogatók természettudatos szemléletének formálására.

A tó környezetében élők és kerületünk is igyekszik gondozni a területet, megóvni környezeti értékeket. Az elmúlt napokban kihelyeztünk figyelemfelhívó táblákat, amelyek a területen előforduló fajokra hívják fel a figyelmet.

Gőtés-tó rövid története

Az évek során majdnem teljesen megszűnt, de közös összefogással rendeződni látszik a sorsa. A Békásmegyer területén található tó körül sok védett állat található . Az 1930-as években egészen Csillaghegyig kiterjedő, beépítés nélküli vizenyős rét volt, melynek északnyugati sarkában kis rétegforrás fakadt: „Békás-forrás” vagy „Róka-forrás” néven is említették a régebbi térképek. Az eredeti nagy vizenyős rét mára már csaknem eltűnt, a tó túlnyomó részét viszont 1977-ben feltöltötték. Az építkezés befejezése után a területet nem rendezték, sőt mindenféle törmeléket kezdtek a környékére hordani. A vízinövények és az oda települt állatok élőhelye egyre szűkült, végül csak az ELMŰ-telep környékére korlátozott. A kis zöld sziget megmentéséért 1987 óta folyik a küzdelem. 1992-ben sikerült felszámolni az illegális hulladéklerakást, de az élőhely 1994-ben ismét majdnem megszűnt a szennyezés miatt. A Gőtés-tó kitisztítása, rehabilitációja a helyi önkormányzat, a Guckler Károly Természetvédelmi Alapítvány, az aktív helyi lakosok, tanárok és diákjaik kezdeményezésére 1996-ban kezdődött meg.

Tegyünk együtt a Gőtés-tó környezeti értékeinek megőrzéséért!
Vigyázzunk környezetünkre!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság