Az együttlét öröme

Hírek
Közzétéve:

A helyi önkormányzat több olyan szolgáltatást is felkarolt a bölcsődékben, amelyek törvényileg nem lennének kötelezők. Ilyen például a rendkívül népszerű játszócsoport. A fizetős szolgáltatást a polgármesteri hivatal már negyedszázada támogatja, és azoknak a családoknak, gyerekeknek szól, akik még nem járnak közösségbe, de a szocializációhoz fontos számukra a közösségi élmény megszerzése. A programok között megtaláljuk az ünnepeket, a népzenét, a játékokat, esetenként pedig szakembereket is meghívnak a szülő-csecsemő konzultáció témájában.

Vendégségben a bölcsődében

A játszócsoport tulajdonképpen egy délelőtti napközi, ahol szakképzett kisgyermeknevelő háziasszony, várja a kicsiket és kísérőiket. A két járszócsoportos bölcsődében minden hétköznap reggel 9-től 12:30-ig főleg gyeden vagy gyesen lévő anyukák viszik a gyermekeiket, de olyanok is mehetnek, akik nem kerületi lakosok. Az legkisebbektől 3 éves korig mindenki megtalálja a neki való elfoglaltságot. Van, aki csak nézelődik, mások bekapcsolódnak a vendéglátó által vezetett játékokba a többi gyermekkel. A korosztálynak megfelelően berendezett tágas teremben lehet kúszni, mászni, szaladgálni, játszani, beszélgetni, énekelni és táncolni. Megismerkedhetnek különböző játék-eszközökkel, nagy mozgást segítő, a finom mozgást fejlesztő játékokkal. Tízóraira 100%-os rostos ivólevet kapnak, utána következhet a sok játék és beszélgetés, az együttlét csúcspontja pedig a közös ebéd, amikor a gyerekek együtt terítenek, és esznek. Eközben megismerkednek a kultúrhigiéniai szokásokkal és szabályokkal. Aki elfárad, nyugodtan lepihenhet, hiszen az egészen kicsiknek is van fekvőhelye, rácsos ágya, és a különböző korosztályok kényelmesen megférnek egymás mellett.

Családsegítés felsőfokon

Eközben a szülők sem unatkoznak, hiszen a “háziaszony” szakembernek mindenfajta kérdést fel lehet tenni a gyermekneveléssel, a táplálkozással, az öltöztetéssel vagy épp a tisztálkodással kapcsolatban, és praktikus megoldásokat kaphatnak szobatisztasági és alvási panaszokra. Az ételkészítésben is tudnak tanácsot adni, és nem egyszer a szakács néni avatja be az érdeklődőket a konyhatitkokba, hogy mire ügyeljenek otthon, a kisgyermekek táplálkozásánál. Ezt komolyan igénylik, és igénybe is veszik a szülők.

Egyre népszerűbb

Általában 6-8 kisgyerek jön el egy-egy ilyen délelőttre, kísérővel, és van, aki hetente 2-3 alkalommal is elhozza a kicsinyét a két bölcsőde valamelyikébe. Az sem ritka, hogy az anyuka magával viszi a néhány hónapos kis testvért is.

Szülőknek is érdemes

A játszócsoport legnagyobb erénye, hogy a szülőségben, szülői szerepvállalásban megerősíti az apukákat és anyukákat, valamint pozitív visszacsatolást ad a gyermekeknek és a felnőtteknek egyaránt.

Ha érdekli a játszócsoport, munkaidőben itt tud érdeklődni a részletek iránt:

Víziorgona 1 Bölcsőde: + 36 1 454 09 48

Szérűskert Bölcsőde: + 36 1 388 65 09,  vagy az obudaibolcsodek.hu oldalon.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság