Az idei Közösségi Költségvetés harmadik lakossági fórumára február 20-án, kedden kerül sor

Hírek
Közzétéve:

Két lakossági fórumon már túl van az idei Közösségi Költségvetés programja. Békásmegyer és az Óbudai Platán Könyvtár után ezúttal az Óhegy Klubházban lehet „beleszagolni”, hogyan is működik a Közösségi Költségvetés.

 

A Közösségi Költségvetés lényege, hogy egy adott közigazgatási terület lakóinak ötletei, javaslatai alapján, az érintett önkormányzat finanszírozásával olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyeket a helyiek a leghasznosabbnak ítélnek és ezen akaratuknak szavazataikkal is hangot adnak. Vagyis az egész dolog mozgatórugója az állampolgári aktivitás, a lakókörnyezetért való tenni akarás.

Éppen ezért akkora öröm számunkra, hogy a Közösségi Költségvetés 2020-as, első kampánya óta Óbuda-Békásmegyeren mind a javaslatok, mind az ezekre beérkezett szavazatok száma megsokszorozódott. Hiszen ennél jobb bizonyítékra nincs szükség: a III. kerületieknek éppoly fontos, hogy hallathassák hangjukat az őket érintő kérdésekben, mint az, hogy milyen környezetben élik mindennapjaikat. Persze, a tét sem csekély, hiszen 10 körzetben összesen 100 millió forintnyi fejlesztés kerül idén is megvalósításra a leginkább érintettek ötletei és szavazatai alapján.

S bár az első években néha előfordult, hogy olyan ötletek is az asztalra kerültek, amelyek megvalósítására különféle okokból nem sok esély volt, 2022 tavasza, vagyis az első, a témában rendezett lakossági fórumok óta láthatóan egyre jobban értik a helyiek, hogy miként lehet olyan javaslatokat megfogalmazni, amelyek reális eséllyel pályáznak a megvalósulásra. A személyes workshopoknak ráadásul az az előnye is megvan, hogy a Transparency International Magyarország által külön erre a célra fejlesztett oktató kártyajáték segítségével az érdeklődők lépésről lépésre végig tudják venni a szakemberekkel, hogy hogyan néz ki egy-egy projekt felépítése, az ötlet felvetésétől egészen a megvalósulásig bezárólag.

Az idei Közösségi Költségvetés következő workshopjára február 20-án, 17:00-19:00 között kerül sor, az Óhegy Klubházban (1037 Budapest, Toronya u. 33.)

Várjuk Önöket, gondolkozzunk együtt!

 

A Közösségi Költségvetés 2024 további lakossági fórumainak időpontjai:

február 28. szerda – Csillaghegyi Kulturális Központ (1039 Budapest, Mátyás király út 13–15.)

március 6. szerda –3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ (1033 Budapest, Pethe Ferenc tér 2.)

március 7. csütörtök – Óbudai Kulturális Központ (1032 Budapest, San Marco u. 81.)

(A program minden alkalommal 17:00 és 19:00 óra között tart.)

 

Bővebb információt az https://obuda.hu/kozossegikoltsegvetes/ oldalon találhatnak.

 

A mi otthonunk, a mi döntésünk.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság