„Az inzulin az egész világé, nem az enyém.” ‒ November 14. a diabétesz világnapja

Hírek
Közzétéve:

Százegy éve, 1922-ben Frederick Banting, aki Charles Besttel közösen jutott azonos gondolatra, felfedezte az inzulint. Tisztelegve a két tudós munkássága előtt minden évben november 14-én, Banting születésnapján tarjuk a diabétesz világnapját. E nap jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a betegséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra.

„Az inzulin az egész világé, nem az enyém.” ezek a felfedező Sir Frederick Banting szavai. Felbecsülhetetlen jelentőségű fedezése valóban megváltoztatta a világot: az inzulin százegy évvel ezelőtti felfedezése és gyógyászati alkalmazása az addig biztosan halálos cukorbetegséget tette kezelhetővé.

Az 1-es és a 2-es típusú diabétesz nem azonos!

A diabétesz világnapja arra is alkalmat ad, hogy beszéljünk a cukorbetegséggel élőkről, a korai felismerés és a megelőzés lehetőségeiről. Ahogyan arra szintén fel kell hívnunk a figyelmet, hogy az 1-es típusú és 2-típusú diabétesz nem azonos, így másfajta megközelítést igényelnek.

A 2-es típusú diabétesz jellemzően a felnőtt korban jelentkezik, a mozgásszegény életmód, a túlzott szénhidrátbevitel és a megnövekedett testtömeg a kockázati tényezői,. Kerületünkben a Szent Margit Rendelőintézet diabetológiai szakrendelése látja el az érintett felnőtt betegeket, és nemrégiben dolgozóink számára szervezett ingyenes egészségügyi szűrőnapunk középpontjában szintén a diabétesz korai felismerése állt.

Amikor azonnali és élethosszig tartó inzulinpótlás szükséges

A 1-es típusú, más néven gyermek- és fiatalkori diabétesz kialakulásának hátterében egészen eltérő kórfolyamat áll. Ez egy autoimmun betegség, a szervezet védekező rendszere nem sajátjaként, hanem idegen sejtként értékeli a hasnyálmirigy úgynevezett Langerhans-szigeteiben elhelyezkedő inzulintermelő béta-sejtjeit és elpusztítja azokat. Tehát az 1-es típusú diabétesszel élők esetében azonnali és élethosszig tartó inzulinpótlás szükséges.

A Szurikáta Alapítvány a diabéteszes gyermekekért több mint kilenc éve jött létre azzal a szándékkal, hogy megkönnyítse a diabétesszel élő gyermekek, fiatalok és hozzátartozóik mindennapjait. Munkatársai és önkéntesei többek között korai felismerés kampányt, pedagógusképzést és tanácsadást szerveznek az érintettek sokoldalú támogatása érdekében.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság