Az Óbudai Szabadidőpark és a strand állapotáról, a nyári gyermekfelügyeletről

Hírek
Közzétéve:

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat idén is térítésmentesen biztosít nyári gyermekfelületet a Laborc utcai Óbudai Szabadidőparkban – továbbá a Királyok útján lévő Béres József Általános Iskola Kiserdő Tagiskolában –, ahol hasznos szabadidő-eltöltési lehetőségek, izgalmas programok várják minden turnusban augusztus közepéig a gyerekeket.

A Laborc utcai Óbudai Strand ebben az évben sem üzemel. Ahogyan hosszú ideje tudható: a helyszín és a medence műszaki-esztétikai állapota, a megfelelő karbantartás többéves elmaradása miatt strandolásra sajnos alkalmatlan.

Az elmúlt napokban több, minden valóságalapot nélkülöző információ jelent meg a strand jelenlegi és korábbi állapotával, ezek előzményeivel kapcsolatban, e híresztelések pedig félreértésekre adhatnak okot, és megtévesztőek lehetnek.

Ezért az alábbiakban igyekszünk röviden összefoglalni, amit az Óbudai Strand állapotáról, annak okairól tudni érdemes.

Komoly hiányosságokat tártak fel

A csúszós, rossz, agyagos talajra épült, 1976–78-ra elkészült medencés szabadidőparkban az eltelt időben jelentős felújítás sajnos nem történt. A menet közben végzett kisebb javítások csak átmenetileg orvosoltak egy-egy problémát, átfogó karbantartási munkákat, teljes műszaki felülvizsgálatot nem végeztek a területen az elmúlt évtizedekben. Az egészségügyi előírások, elvárások messze túlmutatnak a jelenlegi állapoton.

Egy 2018-as, a Népegészségügyi Osztály által végzett, nyitás előtti ellenőrző felmérés is komoly hiányosságokat állapított meg: egyrészt kifogásolták a medencét körbevevő beton és a lábmosóknál lévő betonrész állapotát, másrészt a töredezett, hiányos, éles sarki részeket és fém zárófelületeket balesetveszélyesnek ítélték. Ezek javítását szükségesnek ítélték, és néhány javítási munkát valóban el is végeztek 2018 májusában.

„Nem megfelelő munkavégzés”

2019 közepén a járófelület felújítására, valamint vízgépészeti felújításra több mint ötmillió forintot költött az önkormányzat. Már 2019. augusztus végén a nem megfelelő munkavégzés vagy anyaghasználat miatt a medencefelújítás után komoly állagromlás volt megfigyelhető. Az elvégzett javítási munkák felrepedtek, töredeztek, a terület mechanikai mozgásai és a silány munka miatt a medence megsüllyedt, a betonelemek pedig elmozdultak.

2019 októberében az önkormányzati választások után az új vezetés ebben az állapotban vette át a területet.

2020-ban egy medenceüzemeltetéssel és -kivitelezéssel foglalkozó cég a helyszíni bejárást követően arra jutott, hogy a költségek 200 millió forintra tehetők. Komoly felmérésekre, statikai vizsgálatra, geodéziai vizsgálatra lenne szükség, amelyek megállapítanák, hogy a medencék felújíthatók-e.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat ezért felelősen úgy határozott, hogy ilyen állapotban nem üzemelteti a strandot a lakosság biztonsága érdekében.

Nyári gyermekfelügyeletünk pedig párakapukkal, színes programokkal várja augusztus közepéig a gyerekeket, akik önkéntes tűzoltók segítségével megnézhetnek egy igazi tűzoltóautót, megvizsgálhatják közelről a felszereléseket, szirénázhatnak, sőt a tömlőgurítással is megpróbálkozhatnak. Természetkörútra indulhatnak a kerület főkertészével, drámajátékokon vehetnek részt, harcművészeti bemutatót tekinthetnek meg, elsajátíthatják a vívás alapjait, kutyás foglalkozásokon ismerkedhetnek meg a négylábúak világával, és még számos izgalmas programmal várjuk őket egész nyáron.

 

 

 

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság