Az óbudai zsidóság emlékei – Az Óbudai Múzeum tematikus városi sétáján jártunk

Hírek
Közzétéve:

Az Óbudai zsidóság emlékei című tematikus városi sétán a harmadik kerületi zsidó közösség történetét, vallási szokásait, hétköznapjait, intézményeit és a magyar történelemben betöltött szerepét ismerhettük meg. 

A séta során felkerestük az egykori óbudai zsinagógák, iskolák, zsidó temetők és egyéb intézmények helyszíneit, megismerhettük hogyan illeszkedett be a zsidóság és vált szerves részévé Óbuda életének.

Utunk során olyan érdekességeket tudtunk meg Horváth Pétertől, az Óbudai Múzeum történész-muzeológusától, hogy mennyit kellett fizetni a zsidóknak a letelepedésért vagy épp a házassági engedélyért, hogy a Perc utca elnevezése egy félreértés eredménye, és semmi köze az időegységhez, továbbá, mivel foglalkozott és hogyan rétegződött a zsidó közösség Óbudán.

A séta során sikerült bejutnunk a pár éve újjáépített Óbudai zsinagóga épületébe is, ahol egy rövid ismertetőt hallhattunk magáról az épületről, továbbá a templom történetéről (ahogy a gyülekezet házából istálló, tévéstúdió, textilmúzeum, majd ismét zsinagóga lett), valamint a zsidó szokásokról és a közelgő ünnepekről.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság