„Azokat szolgálom, akiknek szolgálójuk nincsen: a védteleneket” – Göncz Árpádot 33 éve, augusztus harmadikán választották köztársasági elnökké

Hírek
Közzétéve:

Az 1990. augusztus 3-i nap mérföldkő volt Magyarország történelmében. Ekkor választották meg Göncz Árpádot a rendszerváltás utáni első köztársasági elnök tisztségére. Ez a nap a demokrácia, a tolerancia és a szabadság jelképévé is vált.

„Ha szolgálni kívánok valakit, azokat szolgálom, akiknek szolgálójuk nincsen: a védteleneket, akiknek sem a darutollas úri világban, sem az egyenlők közt egyenlőbbek világában nem jutott jó szó, akik a versenytársadalom versenyképtelenjei, akiknek nincs eszközük megvédeni Önmagukat, s akik épp ezért leginkább szorulnak védelemre.”

Göncz Árpád beiktatásán elhangzott mondatait sokszor idéztük, idézzük, hiszen máig örök érvényű útmutatás mindannyiunk és különösen minden közéltben szerepet vállalni akaró ember számára.

Göncz Árpád a rendszerváltás és a demokrácia megszilárdításának fontos alakja volt. A köztársasági elnöki tisztségét betöltve az igazságosság, a tolerancia és a nemzetegyesítés mellett szállt síkra, és egyúttal fontos volt számára, hogy minden kisebbségi csoport tagjainak jogai megőrzésre és megóvásra kerüljenek, az ország pedig befogadó legyen.

Göncz Árpád Óbuda-Békásmegyer díszpolgára, akinek számos helyen őrizzük szeretettel és tisztelettel emlékét a kerületben. Egykori, Bécsi úti otthonában emlékhelyet alakítottunk ki, és születésének századik évfordulójához kapcsolódóan egy egész éves programsorozatra vártuk az érdeklődőket.

Emellett emléktáblák és szobrok is őrizzék emlékét, hogy az utókor számára is megmutassák, milyen nagyszerű személyiség is volt, és hogy valamennyiünket arra inspiráljon, az elkötelezettség és az emberiesség által járuljunk hozzá az ország és a világ jobbá tételéhez.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság