Badacsonyi Szabolcs: A Szent Margit Kórház fontos ügy

Hírek
Közzétéve:

Dr.BadacsonyiSzabolcsA Szent Margit Kórház fejlesztéséért folytatott aláírásgyűjtést ugyan egy civil szervezet, az Óbuda Baráti Kör Egyesület kezdeményezte, majd csatlakozott hozzá Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata is, ezúttal mégis az egyik legilletékesebbet, a Szent Margit Kórház megbízott főigazgatóját, dr. Badacsonyi Szabolcsot kérdeztük az akció jelenlegi helyzetéről.

– Mit tud róla, hol tart most, december elején az aláírásgyűjtés?

– Az Óbuda Baráti Kör, illetve az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által elindított aláírásgyűjtő kampány célja a döntéshozók figyelmének felhívása arra, hogy amennyiben Budapesten – de elsősorban Budán – forrásokat szánnak kórházfejlesztésre, akkor abból a Szent Margit Kórház se maradhasson ki. E számunkra rendkívül hasznos kezdeményezést mi is támogatjuk, hogy sikerre vezessen. Minthogy nem mi folytatjuk a kampányt, ezért a pontos adatokról közvetlen információnk nincsen, de én úgy tudom, hogy december első napjaiban már jóval tízezer fölött volt az aláírások száma.

– A Szent Margit Kórház számára mi a jelentősége az aláírásgyűjtési kampánynak, miért tartják támogatandónak az ügyet?

– A 2013-tól ismét önállóvá vált Szent Margit Kórház számára az utóbbi három év folyamán mintegy 500 millió forint fejlesztési forrást tudtunk előteremteni, többek között alapítványokon keresztül, illetve elsősorban Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, valamint Budapest Főváros Önkormányzata segítségével. Ezekből a forrásokból sok mindent felújítottunk már, osztályokat szépítettünk, vettünk eszközöket és berendezéseket is. Ugyanakkor azért tudni kell azt is, hogy a megelőző mintegy tíz-tizenöt év során nem sok mindent fordítottak a kórházunkra, ezért a berendezések, az eszközök és az egész épületállomány leamortizálódott.

Ahhoz, hogy a mai kor követelményei szerint tudjunk dolgozni, gyógyítani, ezekre a fejlesztésekre szükség van, amelyek értéke eléri a 7-8 milliárd forintot. Saját erejéből a kórház ezt nem képes megoldani, ezért van szükség arra, hogy akár állami segítséggel, akár európai uniós források bevonásával tudjuk ezeket a célokat elérni. Az aláírásgyűjtési kampány pedig pontosan ezeket a célokat segíti, vagyis erősíti a kórházat abban, hogy egy szélesebb támogatást mutathasson fel, és igazolja a döntéshozók felé: ez egy fontos ügy, amely támogatásra méltó.

– Milyen rövid, vagy hosszabb távú tervei vannak a kórháznak, amelyeket a lehetséges fejlesztési forrásokból megvalósítana?

– Három olyan kiemelt területet szoktunk megfogalmazni, amely ebben a fejlesztési koncepcióban kiemelhető. Az egyik a központi műtőnk felújítási igénye, amelynek érdekében maga a kórház is 2014-ben egy fejlesztési kampányt indított. Ennek eredményeként a laparoszkópos műtő felújítását mintegy 120 millió forintos költséggel megvalósíthattuk.

Most azonban a több mint harminc éves nagy műtőnket kellene rendbe tennünk. Ezen kívül szeretnénk kialakítani egy központi radiológiát, ahol egy helyen tudnánk biztosítani digitális eszközökkel minden olyan szolgáltatást, amelyek jelenleg szétszórva helyezkednek el az intézményben. Ebben is történt már előrelépés, hiszen egy európai uniós pályázatnak köszönhetően a régi röntgengépeket még idén le tudjuk cserélni új, digitális készülékekre.

A harmadik fejlesztési terület pedig az üzemeltetési költségek csökkentése. Ezt energiahatékonysági pályázaton való részvétellel kívánjuk megvalósítani a két panelépületünkön: a nyílászárók cseréjével és a homlokzati hőszigeteléssel, tetőszigeteléssel, valamint a napenergia hasznosítása révén további rezsicsökkentés elérésével.

Amennyiben e három területen képesek vagyunk megvalósítani az elképzeléseinket, akkor a kórház hosszú távon is magas színvonalon képes végezni a feladatát, másrészről pedig az intézményünk önfenntartó tud maradni, vagyis a jelenlegi állapothoz hasonlóan a kórháznak hosszú távon sem lesz jelentős lejárt tartozása. Lényegében egy nullszaldóhoz közeli gazdálkodást tudunk folytatni, amit az említett fejlesztéseknek köszönhetően hosszútávon is biztosítani lehet. Ezek mellett természetesen sok más fejleszteni való is van, amelyek közül most csak az egyik akut problémánkat emelném ki, a művese ellátásunk fejlesztésének kérdését.

szent_margit_korhaz1

– Mi lehet a sorsa az aláírásokban megnyilvánuló igénynek? Ha például összejön több tízezer aláírás, azzal mi történik?

– Miután nem mi vagyunk a kezdeményezők és a konkrét aláírásokkal foglalkozók, ezért pontosan nem tudom a sorsát, de az eddig megfogalmazott szándékok szerint ezek az aláírásgyűjtő ívek a döntéshozókhoz eljutnak. Polgármester úr tájékoztatása szerint mindenképpen szeretné az aláírások segítségével a minisztérium, az egészségügyi államtitkárság figyelmét felhívni, hogy a kerületben és az agglomerációban élők számára fontos, meghatározó jelentőségű a Szent Margit Kórház fejlesztésének ügye.

Bodzay Zoltán

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság