Bemutatni a tánc „fogaskerekeit”

Hírek
Közzétéve:

Elsősorban koreográfusként és táncpedagógusként ismernek, de volt idő, amikor tornásznak, képzőművésznek készültél, sokáig doboltál, több évig tanultál az orvostudományi egyetemen, végül a tánctudományokkal jegyezted el magad, és egyre komolyabban foglalkozol a fotózással. Mindenbe próbálod beleásni magad?

Táncpedagógus lévén eléggé analitikus típus vagyok. Ahhoz, hogy másoknak közvetítsek egy témát, értenem kell a miérteket is, mindent igyekszem körbejárni több aspektusból. Ráadásul színházi emberként mindig is érdekelt, mi zajlik a kulisszák mögött. A TÁNC ÉS… tulajdonképpen ennek a szenvedélyemnek az eredménye: aki a táncot nem űzi, de szereti, az is megismerhesse, mi zajlik a háttérben. Ne csak az legyen a fejekben, hogy valaki tincitáncol a fényárban úszó színpadon, hanem tudni lehessen, emögött komoly, nemcsak művészi, hanem tudományos, technikai munka húzódik. A táncnak van történelme, eredményei, antropológiai, szociológiai stb. vonatkozásai, rengeteg rétege.

Közben viszont a tavalyi előadásaidon nagyon jól szórakozott a közönség is.

Igyekszem nemcsak kilapátolni az infókat, hanem a játszva tanulás érzését kialakítani. Nálam kiveri a biztosítékot, amikor azt mondja egy oktató vagy egy mesterember, hogy nem tudja, mit miért csinál, nem tudja az okokat, csak hajtogatja, hogy ez így és így van. Én fel akarom tárni a hátteret, hogy megértsem az egészet, és közvetíteni tudjam a hallgatóságnak. Közösség vagyunk, egy táncrajongó kommuna, ahol jól érezzük magunkat, és ahol az előadó és a befogadó közösen hozza létre a minőségi értést. Én nagyon szeretek így tanulni és tanítani. Ezért is fontos, hogy minél többet tudjak a témákról, mert annál gazdagabb élményt tudok adni, annál mélyebb a megértés dimenziója. Más amikor elkortyolsz egy palack bort, és más amikor a sommelier mesél arról, mik rejtőznek abban a palackban.

Ehhez a népszerű, infotainment típusú előadási módhoz voltak előképeid?

Azért vettem kilószámra a mozifilmek dvd-it, hogy az extrákat megismerjem. A színházi munkáimban is az foglalkoztatott, mi történik az alkotói oldalon, a „kamera túloldalán”. Nemcsak a kenyér íze éltet, hanem az is, hogy megismerjem, hogyan készül.  Amikor a Táncoló Filmkockák epizódjait összeállítottam, egyre jobban beszippantott az anyag. Millió elágazást találtam, amit végig akartam követni. Abba sorozatba ezek az információk nem fértek bele, de ebbe már igen.

Miben más a TÁNC ÉS…?

A forrásanyaga nem olyan könnyen elérhető, mint a táncos mozik. Négy tág területet választottam ki és jóval több tudományos vonatkozásra térek ki. Például a sorozatindító TÁNC ÉS… Erotika nem vonzó mellekről szól, hanem belemászunk az emberi viselkedésbe: mitől érzünk szépnek valamit, ezek a belső mechanizmusok hogyan alakulhattak ki több millió év alatt, és hogyan működnek ma? A táncosoknak mindig azt mondom, hogy akkor uralod a tested, ha egyszerre minden részének a tudatában vagy. A viselkedésünk ugyanilyen, és érdekes felfedezni a mechanizmust, ami öntudatlanul történik bennünk

Milyen témák lesznek még? Például a technikai fejlődésnek mi köze a tánchoz?

Rengeteg társtudomány színesíti. Már az ókori görög táncos színházhoz is kellett technika, akusztika. Az, hogy milyen ruhában lehet mozogni, már technológiai kérdés. De a színpadtechnika mellett szó lesz az orvostudomány újításairól is. Mert ahhoz, hogy a Bolsoj Balett színpadán kecsesen lábat emelhessen a balerina, tucatnyi embernek kell a háttérben dolgoznia. Ki akarom nyitni ezt a gépezetet és bemutatni a fogaskereket, amik mind kellenek ahhoz, hogy egy mozdulat érvényesüljön. De minden rész másról szól. A kreativitás kapcsán inkább arról beszélek majd, mennyire edzhető ez a képesség, és motivációt, lendületet adjon a hallgatóságnak. A végső cél azonban ugyanaz: megmutatni, mennyire sokoldalú a tánc.

A sorozat időpontjai:

2019. február 15. 19.00 TÁNC ÉS… Erotika – A mozgás és a csábítás közös története (férfi és női szemmel is)
2019. március 22. 19.00 TÁNC ÉS… Kreativitás – Szimfónia a kocsonyában, avagy hogyan lesz a semmiből valami?
2019. április 26. 19.00 TÁNC ÉS… Technológia – Tudomány a művészet mögött, avagy gyertyafénytől a robotokig
2019. május 17. 19.00 TÁNC ÉS… Egészség – Avagy test a lelke mindennek

Helyszín: Esernyős – 1033 Bp., Fő tér 2.

www.esernyos.hu

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság