Bodag, bogrács, bogyiszlói paprika– Tudósítás az első óbudai roma ízek főzőversenyéről

Hírek
Közzétéve:

Az Óbuda-Békásmegyer Cigány Nemzetiségi Önkormányzat első alkalommal rendezte meg vasárnap a roma ízek főzőversenyét, amely programot önkormányzatunk is örömmel támogatott. A családokból és baráti társaságokból álló lelkes csapatoknak valóban sikerült, ahogyan azt terveztük is, hagyományt teremteniük.

A megmérettetést vállaló közösségek, amelyek a harmadik és egy szomszédos kerületből érkeztek, bemutathatták, saját, egyedi receptjük alapján ők hogyan készítik el a méltán népszerű, csaknem nemzeti ételünk számító sertéspörköltet. És valóban változatos receptek alapján rotyogtak az ebédek, ám ami közös volt, hogy valamennyi bográcsból ínycsiklandozó illatok szálltak fel.

Lelkes csapatok, éhes vendégek, jókedv

Volt csapat, amely a csípős ízeket részesítette előnyben, és volt, amelyik a lecsósabb alap és a zöldfűszerek mellett tette le voksát, míg másoknál a pörköltben főtt köröm és csülök adta meg az ízletes alapot. És nagy örömünkre akadt olyan főzőcsapat is, amely bodagot, azaz cigány lapos kenyeret kínált a gőzölgő kóstoló mellé, mindezek mellett egy bográcsnyi, gazdag babgulyás is várta a vendéglátókat és vendégeket.

Az Óbudai Szabadidőpark megtartott főzőkupára cigány nemzetiségi önkormányzatunk biztosította a főzési alapanyagokat, köztük a sertéshúst, savanyúságot, hagymát és egyéb zöldségeket, mindemellett az alapvető fűszereket: sót, borsot, pirospaprikát, valamint evőeszközkészletet, szalvétát, kéztörlőt, és természetesen egy asztalt, két sörpadot és a tűzifát. Az alapanyagokat és az eszközök mennyiségét a csapattagok és a kilátogató, éhes vendégek számára tervezték meg, azaz csapatonként összesen húsz főre részére.

Tavasszal ismét együtt főzünk!

A nevező csapatok hozták a bográcsot, bográcstartó vasat és, persze, az egyedi, titkos házi fűszereket a sertéspörkölthöz. Végül zsűri döntött az első három helyezettről, a győztes csapatok jelképes díjakat kaptak. Abban azonban valamennyien egyetértettünk – a főzőcsapatok tagjai, a zsűri képviselői, valamint a kóstoló és igen jóllakó vendégek –, hogy itt valóban a részvétel számított, hiszen mindannyian jól éreztük magunkat együtt!

Köszönjük a szép napot és a finomabbnál finomabb falatokat! És máris alig várjuk a következő roma ízek fesztiválját tavasszal, ismét közös főzéssel, jókedvű együtt töltött idővel!

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság