Bubival, az uszkárral játszva fejlődünk – Kutyaasszisztált foglalkozás az Óbudai Meseerdő Óvodában

Hírek
Közzétéve:

„Egyelőre a Meseerdő óvodában szervezünk foglalkozásokat kutyák részvételével, de jelenleg is dolgozunk egy olyan programon, amelyhez a jövőben minden kerületi intézmény csatlakozhat, és szeretnénk az önkormányzat támogatását is megnyerni a kezdeményezéshez – mondja Halasi Erika, az állatasszisztált foglalkozások alkalmazásában úttörő szerepet vállaló Óbudai Meseerdő Óvoda intézményvezetője. – Szeretném, hogy minél több csoportban minél több óvodásunk és pedagógus kollégánk megtapasztalhatná, mit is adhat és mekkora élmény egy-egy ilyen alkalom a gyerekeknek.”

Csupa élmény

Az Oszi névre hallgató szálkás szőrű tacskó és Bubi, az uszkár dolgozik rendszeresen a Meseerdő óvodában. Az alkalmakon a foglalkozásvezető pedagógus és a kutya felvezetőjének vagy gazdájának segítségével alakítanak ki kapcsolatot a gyerekek az állattal.

„A gyerekek a kutyával való közös tevékenységet nem feladathelyzetként, hanem örömteli élményként élik meg, miközben észrevétlenül komplex fejlesztést kapnak – magyarázza Érchegyiné Futó Csilla, képzett állatasszisztált foglalkozásvezető, aki ismerősként tért vissza, pontosabban folytatja a munkát a Meseerdőben, hiszen egészen az elmúlt nyárig intézményvezető volt. – A közös játék, a színes tevékenységek során egy-egy foglalkozáson a gyerek érzelmi, értelmi és szociális készségei is fejlődnek, érnek.”

Együttműködés, utánzás, közös játék

Bubi, az uszkár dolgozott a gyerekekkel azon a foglalkozáson, amelyre meghívást kaptunk. A Süni csoportba első alkalommal látogatott terápiás kutya, így kölcsönös volt a kíváncsiság, az örömteli várakozás.

Az ismerkedés után mozgásos játékok sora következett. Hamar kiderült, hogy Bubi igen sok mindent tud, és örömmel be is mutatja mindezt a gyerekeknek, akik szívesen utánozzák.

A gyerekek, miközben egymással és a kutyussal is játszanak, észrevétlenül az aktuális évszakhoz kapcsolódó tematikában is elmélyülnek, hiszen a hulló falevelek és az ősz gyümölcsei éppúgy előkerülnek képben és tevékenységben, mint például a vadgesztenye vagy az erdei gomba gyűjtése.

Főszerepben: a szeretet

Nem csupán a boldog gyermekarcokat és a szintén vidám Bubit volt jóleső érzés látni a foglalkozáson, hanem azt is, ahogyan az ovisok Csilla néni kérdésére felsorolták, mitől érzi jól magát egy kutya a családban. A gyerekek nem csupán a felelős állattartás és a gondoskodás elemit gyűjtötték össze ügyesen, de az elsők között említették a szeretetet, amely nélkül egyetlen állat sem lehet boldog a gazdája mellett.

Így a szeretetposta-játék sem maradhatott el a foglalkozáson. Miközben a szeretetüzenet célba, azaz Bubihoz megérkezett, a gyerekek egymást és a kutyát is megérintve tapasztalhatták meg, hogy mi mindent mondhatunk el és érthetünk meg az érintés útján, köztük érzelmeket, különösen a szeretetet.

Visszavárjuk Bubit!

„Kutyáink terápiás vizsgát tettek, hiszen olyan állatért tudunk felelősséget vállalni, amelyik többek között minden körülmények között kiegyensúlyozott marad, szívesen lép interakcióba az emberekkel, nem utolsósorban jól viseli az erős környezeti ingereket, a zajt, a kiabálást vagy a hirtelen mozdulatokat” – mondta Csilla, aki a módszert a Varázsmancsok képzésén sajátította el, amelyet Lakos Judit Edisonplatform-díjjal elismert gyógypedagógus neve fémjelez.

Bubit, akit a gazdája, Joó-Kiss Renáta kísért el a foglalkozásra, a Meseerdő Süni csoportjába is nagy szeretettel várják vissza. Ahogyan ezt harsány „igen!” felkiáltással ki is fejezték a gyerekek Csilla néni kérdésére: Jöjjünk-e még játszani hozzátok?

„Abban, hogy az állatasszisztált foglalkozásoknak helyük van az óvodában, az is megerősített, hogy nemcsak azok ovisok várják vissza két kutyusunkat hétről hétre, akik már részt vettek ezeken a foglalkozásainkon, de a szüleik is elköteleződtek a módszer mellett, látva, milyen élmény és mennyi fejlődési lehetőség rejlik ezekben a találkozásokban” – magyarázta búcsúzóul Halasi Erika óvodavezető.

 

Bubi

Bubi, az uszkár sikeres kutyaterápiás vizsga után kezdhetett gyermekekkel dolgozni

ismerkedés

Bubi és a Süni csoport ismerkedéssel kezdte a foglalkozást

Rita

Bubit a gazdája, Joó-Kiss Renáta kísérte el az Óbudai Meseerdő Óvodába

alagút

A gyerekek a kutyával való tevékenységet örömteli élményként élik meg, miközben komplex fejlesztést kapnak

Csilla

Érchegyiné Futó Csilla képzett állatasszisztáltfoglalkozás-vezető

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság