Budapest 150 éves – Elkészült a Budapest Nagyregény hangos változata látássérültek részére!

Hírek
Közzétéve:

„Egy várost nem a téglák, hanem a benne lakók történetei építenek fel.

Budapest Nagyregény. A mi sztorink.”

A kötet megjelenésével egyidőben az MVGYOSZ (Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége) Bodor Tibor Hangoskönyvtára 23 önkéntes felolvasó közreműködésével elkészítette az egyedülálló irodalmi alkotás hangos változatát, amely december 1-jétől a látássérültek online könyvtárának gyűjteményét gazdagítja.

Az egyes kerületek irodalmi portréiból Péczely Dóra és Tasnádi István szerkesztésében laza vonalvezetésű, mégis koherens, izgalmas kísérleti regény született, amelynek elektronikus változatát a kiadó már a megjelenés előtt a Hangoskönyvtár rendelkezésére bocsátotta.

A hangoskönyv 2023. december 1-én debütált az alkalmazásban és a könyvtár online felületén, kereskedelmi forgalomba nem kerül.

Tájékoztatás az MVGYOSZ Bodor Tibor Hangoskönyvtár alkalmazás használatáról:

https://www.mvgyosz.hu/gyakran-ismetelt-kerdesek-gy-i-k/

Tájékoztatás az önkéntes felolvasói körhöz történő csatlakozásról:

https://bodortibor.hu/hogyan-lehetsz-felolvaso/

Budapest Nagyregény – 23 kerület története 23 szerző tollából

https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/budapest-nagyregeny

Budapest formáját az adja meg, hogy milyen hangulatban van, aki nézi. Gyere, gyere, bárki vagy is, csinálj egy Budapestet.” Ez az Esterházy Pétertől származó idézet lett a Budapest Nagyregény mottója, egyben kulcs a város megértéséhez, játékszabály a könyv megírásához és útmutató az olvasásához.

A város története ugyanis elbeszélhetetlen. Folyamatosan alakul, formálódik, miként a város szövete Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesítése óta, és vég nélkül hömpölyög, ahogy az eredeti részeket hol elválasztó, hol összekötő nagy folyó. Ahány korszak, ahány kerület, ahány család, annyi nézőpont, annyi kapcsolódás és annyi élmény.

A regény fejezeteit ugyan 23 szerző írta, a Budapest Nagyregény mégis igazi közösségi alkotás. A kötet megszületését hónapokon át tartó kutatómunka és civil legendárium-gyűjtés előzte meg. Az így előkerült történetek fontos támpontot és inspirációt is jelentettek a könyv megírásához, megidézésük tisztelgés mindazok előtt, akik valaha budapestinek tartották magukat.

A városegyesítés 150. évfordulója alkalmából készült alkotás egyszerre pillanatkép és szellemi emlékmű. Ebben a városregényben a szövegek térképek: az olvasó Budapest különböző kerületeit, korszakait, utcáit, épületeit járhatja be, és közben mindenhol emberekkel, sorsokkal találkozik. S bár bőven merít az elmúlt másfél század élményeiből, a jelen hangulatáról, világképéről, kihívásairól és álmairól is mesél.

A könyv Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a Könyvfőváros program keretében, a Budapest Brand gondozásában a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral együttműködésben, a Fővárosi Önkormányzat és a Kreatív Európa Alap támogatásával valósul meg. Közreműködő partner: Kultúrkombinát Kft.

Szerzők: Bartók Imre, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Dunajcsik Mátyás, Fehér Renátó, Grecsó Krisztián, Háy János, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kemény Zsófi, Kiss Noémi, Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Nagy Gabriella, Németh Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna, Szécsi Noémi, Szvoren Edina, Tompa Andrea, Tóth Krisztina, Vámos Miklós és Závada Péter

Szerkesztők: Péczely Dóra, Szeder Kata, Tasnádi István, Valuska László

A könyvterv kreatív koncepciója: Salát Zalán Péter, Bényi Lilla, Huber Júlia Kíra, Szabó Eszter Sára

Borítóterv: Salát Zalán Péter, Molnár-Barabás Örs

A kötet ára: 4990 Ft

Oldalszám: 496

Kötés: Cérnázott

ISBN: 978-615-01-8757-0

Méret: 130mm x 185mm x 5

A kötet zártkörű bemutatóját november 16-án tartottuk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár dísztermében.

Egy szellemi emlékmű leleplezése az alkotási folyamat témáira építő műsoros könyvbemutatóval, vetítéssel és beszélgetésekkel. 

Az est házigazdája, Nyáry Krisztián köszöntötte a meghívottakat: a Budapest Nagyregény alkotói projektben résztvevőket és a kiadó munkatársait, a kötet szerzőit, a Városháza és a kerületi önkormányzatok politikai testületeinek képviselőit, a Budapest 150 eseménysorozatban érintett intézmények delegáltjait és a sajtó munkatársait.

Karácsony Gergely főpolgármester ünnepi köszöntőt mondott a város születésnapja és a kötet megjelenése alkalmából. Nyáry Krisztián a kötet szerkesztőivel, Péczely Dórával és Tasnádi Istvánnal beszélgetett a Budapest Nagyregény alkotófolyamatáról.

Nyáry a Budapest Nagyregényről, a közösségi történetmesélés izgalmas vállalkozásáról faggatta Faix Csabát, a Budapest Brand vezérigazgatóját és Kovácsné Koreny Ágnest, a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár főigazgató-helyettesét, majd Liam Browne (Ulysses European Odyssey) és Gáspár Máté, a Budapest Brand művészeti vezetője és a Budapest Nagyregény ötletgazdája meséltek a Budapest Nagyregény összművészeti programjának nemzetközi összefüggéseiről. Pálos Hanna és Martinkovics Máté színművészek olvastak fel a szövegből részleteket.

Az egybegyűltek elsők között vehették kézbe a Budapest Nagyregény köteteit, a Bálteremben szervezett fogadáson pezsgővel ünnepelték, hogy országszerte elérhetővé vált a várva várt könyv. 

A kötet megjelenésének és a Városháza Passzázs megnyitásának alkalmából a Budapest Brand izgalmas élménnyel lepte meg olvasóit: különleges felolvasószínházi eseményt szervezett a Városházán.

Az érdeklődők a vezetett sétákon együtt barangoltak a Budapest Nagyregény fejezetei között, és elsők között fedezhették fel a szövegvárost a Városházán november 18-án és 19-én.

https://www.facebook.com/events/722424346589621

Budapest születésnapi hétvégéjén négy alkalommal indultak vezetett irodalmi séták, amelyek során a csoportok 6-6 kerületi fejezetbe hallgathattak bele.

A történeteket a TÁP Színház művészei adták elő a Városháza izgalmas tereiben, így a résztvevők egyszerre fedezhették fel az új irodalmi alkotás és a hatalmas épület eddig ismeretlen részleteit.

A Budapest Nagyregény fejezeteiből felolvastak:
Ónodi Eszter, Epres Attila, Pásztor Dániel, Kurta Niké, Jakab Balázs, Hajduk Károly, Csákányi Eszter, Tasnádi Bence, Martinkovics Máté, Patkós Márton, Gombó Viola Lotti

Művészeti vezető:
Gáspár Máté és Vajdai Vilmos

Kerületi rendezvények

A szerzők egy részével műsoros dedikáláson találkozhattak az olvasók november 25-én délután az újlipótvárosi Láng Téka előtt a Pozsonyi úton.

Az egyes fejezetekről részletesebben is szó esik majd kerületi rendezvényeken, így Szvoren Edina november 23-án a VIII. kerületi Vasas Könyvtárban, Kemény Zsófi november 28-án az erzsébetvárosi Magvető Caféban, Simon Márton november 30-án a Ferencvárosi Művelődési Központban beszélt saját fejezetéről. Karafiáth Orsolya a 15. kerületi Anno Művészeti Hónap keretében december 14-én mesél majd az alkotóprojektről és saját munkájáról.

A Budapest Nagyregény alkotói projektről

Budapest fővárosa nagyszabású irodalmi alkotást hoz létre Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. 23 kortárs magyar író és a fővárosi kerületek közös alkotófolyamata vette kezdetét tavaly novemberben, amelynek eredményeként 2023 novemberében megjelenik a 23 fejezetből álló Budapest Nagyregény.

A szerzők és a kerületek

I. kerület: Cserna-Szabó András

II. kerület: Krusovszky Dénes

III. kerület: Vámos Miklós

IV. kerület: Tompa Andrea

V. kerület: Bartók Imre

VI. kerület: Fehér Renátó

VII. kerület: Kemény Zsófi

VIII. kerület: Szvoren Edina

IX. kerület: Simon Márton

X. kerület: Mán-Várhegyi Réka

XI. kerület: Nagy Gabriella

XII. kerület: Háy János

XIII. kerület: Németh Gábor

XIV. kerület: Tóth Krisztina

XX. kerület: Karafiáth Orsolya

XVI. kerület: Kiss Noémi

XVII. kerület: Grecsó Krisztián

XVIII. kerület: Dunajcsik Mátyás

XIX. kerület: Závada Péter

  1. kerület: Szabó T. Anna

XXI. kerület: Szécsi Noémi

XXII. kerület: Kemény István

XXIII. kerület: Dragomán György

Írói workshopok

A kerületi fejezeteinek megírására felkért 23 kortárs író a 2023. februári workshopon Tasnádi István dramaturgi iránymutatása mellett kidolgozta az alkotói folyamat játékszabályait. Márciusban elkészítették a kerületekről szóló történeteik szinopszisát.

A készülő mű szerkezetéről, az alkotási folyamat következő lépéseiről egyeztettek április 12-én a Tompa17 kávézóban egy újabb workshopon: a szövegek kapcsolódási lehetőségei és motívumkincse alapján hogyan illeszthető össze a 23 szöveg.

A Budapest Nagyregény a tavaszi Margó Irodalmi Fesztiválon 

Egy asztalhoz ülhetett a város. Kultúrtörténeti ebéddel mutatkozott be a Budapest Nagyregény a margitszigeti Kristályban.

A Budapest Nagyregény első nyilvános eseményén, a Kultúrkombinát és a Budapest Brand közös rendezvényén a történetmesélés és megosztás mindannyiunk számára ismerős hangulatait, ízeket és emlékeket idézve bontogattuk művészek és városkutatók segítségével a város rétegeit.

A Margó Irodalmi Fesztiválra érkező olvasók és szerzők kedvenc találkozóhelyévé vált a Budapest Nagyregény zöld szobája, ahol beszélgettek és történeteket meséltek egymásnak a látogatók. Kezükbe vehették a budapesti helytörténeti kutatások néhány fontosabb forrását, polaroid képekkel örökíthetik meg a találkozásokat, vagy belehallgathatnak telefonon a Budapest Nagyregény szerzőinek kerületi bevezetőjébe.

https://www.facebook.com/events/624121375910650

A Budapest Nagyregény a 94. Ünnepi Könyvhéten

Több száz ember látogatott ki az Ünnepi Könyvhéten a Vörösmarty térre, hogy találkozzon a Budapest Nagyregény szerzőivel.

Most először a nagyközönség előtt is bemutatkozhattak a kötet alkotói. Gáspár Máté, a Budapest Nagyregény projekt vezetője és Vincze Bence projektmenedzser 30 perces kerekasztal-beszélgetésekben mutatták be a fejezeteken dolgozó kortárs írók többségét a nagyszínpadon.

Június 9. 10:30 | Szvoren Edina, Tóth Krisztina, Nagy Gabriella

Június 9. 15:30 | Szabó T. Anna, Dragomán György

Június 10. 10:30 | Kemény István, Fehér Renátó, Simon Márton

Június 10. 16:30 | Vámos Miklós, Mán-Várhegyi Réka, Bartók Imre

Június 11. 10:30 | Kiss Noémi, Németh Gábor

Június 11. 15:30 | Karafiáth Orsolya, Tompa Andrea, Kemény Zsófi

A Nagyregény szerzői személyes történeteket meséltek a fővároshoz és a kerületükhöz fűződő kapcsolatukról, arról, mióta élnek itt, s aki nem ide született, mikor és hogyan vált budapesti polgárrá. A látogatók érdeklődve hallgatták, milyen élmény, írói kaland részt venni a különleges irodalmi vállalkozás alkotói folyamatában.

Szó esett a Nagyregény dramaturgiai szerkezetének kialakulásáról: a visszatérő szereplők, helyzetek, motívumok (ízek, színek, zenék és egyéb életmozzanatok) felkutatása hogyan inspirálja a szerzőket, a közös munkájukat koordináló dramaturgot, Tasnádi Istvánt és a szerkesztőt, Péczely Dórát abban, hogy összeöltsék a 23 szerző írói világából kibontakozó kerületi történeteket.

https://bpnagyregeny.hu/esemeny/unnepi-konyvhet/ 

Irodalmi piknik és könyvcsere a rakparton – A Budapest Nagyregény és a Valyo, város és a folyó közös rendezvénye a Viadukt Teraszon augusztus 12-én 

A Budapest Nagyregény projekt másfél éves programja túlnő az alkotói folyamat és a kötet kiadásának keretein. Fontos célkitűzése az olvasásnépszerűsítés, illetve az irodalom közösségi élményként megközelítése.

Augusztus 12-én délután megtöltöttük irodalommal és könyvekkel a rakpartot. Szabad könyvcserét hirdettünk. A Budapest Nagyregény 23 alkotójának műveit is kikölcsönözhették az érdeklődők a Nagyregény installációból.

A Budapest Nagyregény könyv vizuális koncepcióján dolgozó csapat pop-up referenciakiállítással mutatkozott be a nagyközönség előtt: Salát Zalán Péter, Bényi Lilla, Huber Júlia és Szabó Eszter a bemutatón elmesélték csapatuk összeállásának történetét, és absztrakt módon reflektáltak a könyvkészítéssel kapcsolatos gondolatokra.

A kiállításmegnyitót követően Fehér Renátó, a Budapest Nagyregény VI. kerületének szerzője mellett fiatal kortárs költők olvasták fel műveiket.

https://www.facebook.com/events/944698846621125 

#olvasniszabad Budapest Nagyregény különkiadás 2.0

– Szendrői Csaba és Jakobovits Kitti vendége: Kemény Zsófi 

Időpont: 2023. augusztus 31. 18 óra

Helyszín: Filozófusok kertje, Gellérthegy

Az #olvasniszabad mozgalmat Szendrői Csaba költő, Artisjus-díjas szövegíró, énekes, az Elefánt zenekar frontembere találta ki 2020-ban, majd Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeutával bővült a „csapat”. Céljuk az olvasás népszerűsítése, az önfejlesztés, az olvasás segítségével hatni az egyén személyiségére, tudatára és gondolkodására.

Az idei nyárzáró #olvasniszabad esemény vendége a készülő kötet legfiatalabb szerzője, a VII. kerületet feldolgozó Kemény Zsófi volt.

https://www.facebook.com/events/252600197720400

A Budapest Nagyregény a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

A kiadó különös meglepetéssel készült az ősz egyik legfontosabb könyves eseményére. Szeptember 28. és október 1. között a fesztivál látogatói exkluzív részleteket hallgathattak meg a Budapest Nagyregény 23 fejezetéből a Millenárison. Újra felkereshették a Budapest Nagyregény jól ismert és népszerű zöld olvasószoba-installációját. Ezúttal is lehetőség nyílt arra, hogy az érdeklődők polaroid képet készítsenek, könyvet kölcsönözzenek és tájékozódjanak az alkotói projektről.

Elkészültek a Budapest Nagyregény fejezetei!

A fesztiválra minden fejezetből elhoztunk egy-egy rövid részletet, amelyet hallgatva elmerülhettünk a főváros egyesítésének 150. évfordulójára készülő, nagyszabású szellemi emlékmű hangulatában. Reméljük, sokan kedvet kaptak a könyv elolvasásához, s ősz végén örömmel veszik majd kézbe a már előrendelhető, november 17-én megjelenő kötetet.

https://www.facebook.com/events/1091532621809751

Látogass el a Budapest Nagyregény weboldalára és Facebook oldalára!

https://www.bpnagyregeny.hu

https://www.facebook.com/budapestnagyregeny/

A honlapon kalandozva nyomon követheted a kötet születését, megtudhatod, milyen kapcsolat fűzi a szerzőket a kerületükhöz, és izgalmas híreket és beszámolókat olvashatsz az alkotófolyamat lépéseiről. Belepillanthatsz a civil történetgyűjtés és a helytörténeti kutatások anyagaiba.

A könyv Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a Könyvfőváros program keretében, a Budapest Brand gondozásában a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral együttműködésben, a Fővárosi Önkormányzat és a Kreatív Európa Alap támogatásával valósul meg. Közreműködő partner: Kultúrkombinát Kft.

Weboldal: https://www.bpnagyregeny.hu

Facebook: https://www.facebook.com/budapestnagyregeny

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság

Kapcsolódó bejegyzések

Hírek
Közzétéve:

Nálunk nem ciki nyolcévesen mesét olvasni

Hírek
Közzétéve:

Június elsején zárul a Közösségi Költségvetés 2024-es szavazása

Hírek
Közzétéve:

A március 28-i, csütörtöki ügyfélfogadási rend így változik