Drogprevenciós szabadulószoba fiataloknak, bűnmegelőzési szabadulószoba időseknek

Hírek
Közzétéve:

Békásmegyeren, a Víziorgona utca 10. sz. alatt több mint egy éve működik a Családi Közösségi Tér, amely otthont ad a fiatalok és idősek számára kialakított szabadulószobának.

A szabadulószobában 4–8 játékosnak egy óra áll rendelkezésére „kiszabadulni”. Azaz speciális feladatokat megoldani, kulcsokat, jeleket keresni. A békásmegyeri, innovatív szabadulószoba pályázott a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége legjobb önkormányzati gyakorlatok díjára is, amelyen bejutott a program második fázisába.

A fiatalok számára a játék a drogprevencióra fókuszál, amelynek során a játékosok logikai és egyéb megoldandó feladatok révén olyan helyzetek elé kerülnek, ahol megtapasztalhatják döntésük következményeit, és „életszerű” megoldási alternatívákkal találkozhatnak. A játék abból indul ki, hogy senki sem válik egyik pillanatról a másikra rendszeres szerhasználóvá. Azonban a drogot kipróbálók a sorozatos negatív döntéseik hatására függővé válhatnak. Ennek eredményeképpen több problémájuk lesz otthon és az iskolában is: rosszul tanulnak, elvesztik érdeklődésüket a korábban fontos dolgok iránt is, barátok nélkül maradnak, és csak a kábítószer megszerzésére, használatára fókuszálnak.

A szabadulószobában a játékosok olyan döntési helyzetekbe kerülnek, ahol új megküzdési stratégiákat, megoldási alternatívákat sajátíthatnak el. A játék során a szükséges továbblépéshez az alábbi típusú feladványt kell megfejteni, pontosabban a végeredményt a játékkonzolba beírni:

Vajon melyik állítások igazak?

 • A – Az energiaitalok nem károsak.
 • B – Az egyik legerősebb függőséget a nikotin okozza.
 • C – A függőn csak saját maga tud segíteni.
 • D – A biofű egészséges, mert bio.
 • E – A marihuána sokkal károsabb, mint a tömény alkohol fogyasztása.
 • F – A szerhasználat rendszerességében való mértéktartás nem vezethet függőséghez.

 

Az idősebbek 48 fős csoportokban, logikai és egyéb, csoportosan végrehajtandó feladatokon keresztül ismerhetik meg a napjainkra jellemző trükkös lopások és csalások megelőzését. A játékok felkészítenek az unokázós csalások, az átverős hirdetések, a gyanúsan kedvező árú termékek vásárlásának, a hihetetlenül előnyös életjáradékok megkötésének az elhárítására. A játék során az alábbi típusú feladványt kell megejteni.

Melyik a hamis?

 • Ismeretlen számról hívja az unoka, furcsa a hangja.
 • A bank személyes adategyeztetésre hívja Önt egyik fiókjába.
 • Nyert egy fényképezőgépet egy ismeretlen cégtől.
 • Ingyenes hallásvizsgálatot tartanak a szakorvosi rendelőben.
 • Egy kopogó idegen rontáslevételt ajánl Önnek.
 • A vízóra-leolvasó igazolja magát, majd lefotózza vízóráit.

A két játékra 48 fős csoportokat várnak!

A fiataloknak szóló drogprevenciós játékra jelentkezni Labanc Adriennél lehet a +36 70 685 2048-as telefonszámon vagy a labanc.adrienn@kszki.obuda.hu e-mail-címen.

Az időseknek szóló áldozatvédelmi játékra jelentkezni Tapasztó Gábornál lehet a +36 20 576 8976-os telefonszámon vagy a tapaszto.gabor@kszki.obuda.hu e-mail-címen.

 

 

 

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság