Egész évben folyamatosak az önkormányzati útfelújítások

Hírek
Közzétéve:

A téli időszakban a változékony időjárás mindig negatívan befolyásolja az utak minőségét. A kedvezőtlen, csapadékos időjárás és a fagyási-olvadási ciklusok gyakori váltakozása miatt, a burkolathibák száma a téli időszakban jelentősen megnő a közúthálózaton. A tél során az anyagnyerőhelyek (bányák) és aszfaltkeverő telepek zárva tartanak, melynek következtében nem lehetséges komoly javításokat elvégezni. A téli kátyúzás csupán sürgősségi megoldást jelent a balesetveszélyes, lokális út- és járdahibák megszüntetésére. Ebben az időszakban kizárólag az ideiglenes javítási munkákat végzik el, az időjárás és a rendelkezésre álló lehetőségek függvényében, hidegaszfalt felhasználásával.

A tél elmúltával az utak felmérése során feljegyzett és a lakossági bejelentések által jelzett úthibák minden esetben kivizsgálásra kerülnek és a jelzéseket beépítik az előzetes ütemtervekbe. Minden beavatkozást gondos felmérés előz meg és prioritás alapján rangsorolják a kivitelezendő javításokat. A balesetveszélyes lokális út- és járdahibák megszüntetése minden esetben elsőbbséget élvez. Az idei évben 12%-al több bejelentés érkezett az úthibákra vonatkozóan, mint a tavalyi év azonos időszakában. A tavaszi és nyári esőzések nem könnyítették meg a felújítási munkálatokat, de elmondható, hogy a januártól júliusig terjedő időszakban összességében 20%-al több útjavítást végeztek el, mint a megelőző 2018-as évben.

Az útszőnyegezések és kátyúzások mennyiségi adatait az idei évre vonatkozóan az alábbi táblázatok tartalmazzák:

Május 30-án kezdődtek meg az Ürömi út több szakaszon történő felújításának előkészítő munkái. Az Ürömi út burkolatának fél útpálya szélességű, alappal együtt történő cseréjére került sor a Tulipán utca és a Gyöngyvirág utca közötti, kb. 160 méter hosszú szakaszon. A Gyöngyvirág utca alatti részen, kb. 70 méter hosszon szintén fél útpálya szélességű, alépítménnyel együttes felújításra volt szükség az erdő felőli oldalon. Az Ürömi út 17-19. számú ingatlanok előtti ív/kanyar teljes szélességben, alappal együtt felújításra került, a műszakilag indokolt hosszon. A fent említett szakaszokon a meglévő, rossz állapotú, lesüllyedt útszegély cseréjére is sor került. A csapadékvíz elvezetését az útburkolat esésének bizonyos fokú megváltoztatásával javították.  Az út javításával egy időben elvégezték a műszakilag nem megfelelő állapotban lévő járda lokális javításait is a Gyöngyvirág utca és a Tulipán utca közötti részen.

Június végén a Monostori úton, a Jutas utcában, a Perc utcában, a Goldberger Leó utcában,  illetve a Lajos utcában kezdődtek meg a burkolatfelújítások.  A Jutas utca egyrétegű aszfalt megerősítést kapott a Kőpor köz és Ürömhegyi út közötti szakaszon, 1500 m2 felületen. Július 29-én befejeződött a Goldberger Leó utca aszfaltozása az Árpád fejedelem útja és a Lajos utca közötti szakaszon. Az elhasználódott felület lemarása után 2730 m2 burkolat újult meg, ahol szükséges volt, ott az alépítmény megerősítésével együtt. Az ezt követő héten fejeződött be a a Perc utca felújítása a Kiskorona utca és a Perc utca közötti szakaszon, illetve a Lajos utca felújítása a Perc utca és Goldberger Leó utca közötti szakaszon. A Perc utcában 3450 m2, a Lajos utcában 2250 m2 burkolat újult meg az elhasználódott felület lemarása után.

A szükséges útjavításokra vonatkozó lakossági bejelentéseket továbbra is várják Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyeletének munkatársai a 06-1-453-2618-as éjjel-nappal hívható telefonszámon, vagy a www.obkf.hu honlapon keresztül.

Kiemelt hírek

Óbuda Újság Összes Óbuda újság